Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatot vádolta a szamarrai síita szentély felgyújtásával pénteken Wellingtonban John Abizaid tábornok, az amerikai középső parancsnokság főparancsnoka.

A tábornok új-zélandi újságírók előtt kijelentette: olyan terrorcselekményről van szó, amelynek nyomai minden bizonnyal olyanokhoz vezetnek, akik kapcsolatban állnak az al-Kaidával, vagy annak Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki szervezetével.

Abizaid szerint az akció pontos célja az volt, hogy az országot felekezeti megosztottságba, belháborúba taszítsák, és ebbe a csapdába az iraki népnek nem szabad beleesnie. Ennek kapcsán az amerikai katonai vezető méltatta az iraki kormányt, amely nagyon határozottan elítélte a robbantást, és úgy vélekedett: addig nem fog belesodródni polgárháborúba az ország, amíg a legfontosabb iraki vezetők nem erre bíztatnak.

A parancsnok elismerte, hogy manapság egyre több az erőszakos cselekmény Irakban, de úgy értékelte: az iraki biztonsági erők a következő években egyre inkább át tudják venni a stabilizáció felelősségét a koalíciótól. Ráadásul, tette hozzá, Irakban többen vannak azok, akik az országot egyben akarják tartani, mint akik szét akarnák szakítani, a térség lakosságának többsége nem akarja, hogy az al-Kaida győzedelmeskedjen. Ugyanakkor Abizaid figyelmeztetett: az al-Kaida nem népi szervezet, de képesek az emberek megfélemlítésére és olyan ideológiával rendelkeznek, amely uralkodóvá válhat.

A szerdai merényletet követő erőszakhullámnak ennek eddig 114 halálos áldozata volt Irakban.