Egy hónapra felfüggesztették hivatalából Ken Livingstone-t. A londoni polgármester egy éve sértett meg egy zsidó származású újságírót, amikor egy koncentrációs tábor őréhez hasonlította. A politikus azért kapott ilyen súlyos büntetést, mert azóta nem volt hajlandó bocsánatot kérni.

Négy hétre felfüggesztették hivatalából pénteken a londoni polgármestert, aki tavaly egy náci koncentrációs tábor őréhez hasonlított egy zsidó újságírót. A megjegyzés akkor komoly belpolitikai botrányt kavart, és fegyelmi eljárás is indult Ken Livingstone ellen. A brit ítélőszék pénteken hozta meg a végzést, amely szerint a polgármester "szégyenbe hozta" hivatalát az "oktalanul érzéketlen" kijelentéssel.

Livingstone felfüggesztését ugyanakkor még a panaszt hivatalosan benyújtó szervezet, a 300 ezres brit zsidó közösséget képviselő Board of Deputies of British Jews sem kérte Az illetékes döntőbizottság azzal indokolta a szigorú határozatot, hogy Livingstone többszöri felszólításra sem volt hajlandó bocsánatot kérni.

A nemzetközi feltűnést is keltő incidens éppen egy éve történt, amikor szabadszájúságáról közismert, munkáspárti polgármester a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard riporterének egy keményebb kérdésére úgy kérdezett vissza, hogy a kérdező nem véletlenül német háborús bűnös-e. Amikor az újságíró - Oliver Finegold - felfedte zsidó származását, és kikérte magénak a kérdést, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy "maga zsidó, de mégis úgy viselkedik mint egy koncentrációs tábor őre... nyilván ezért fizetik".

Livingstone régóta állóháborút folytat a Standard kiadójával, az Associated Newspapersszel, amelynek lapjai közé tartozik a konzervatív Daily Mail is. Ez utóbbi nem sok jót írt eddig a londoni polgármesterről.

Az ügyben még a brit kormányfő is megszólalt. Tony Blair egy televíziós nyilatkozatában azt mondta: a politikusokat "az újságírók időnként valóban kihozzák a sodrukból", Livingstone-nak azonban, mivel "kijelentését egy zsidó újságíróra tette", bocsánatot kell kérnie. Livingstone ezt eddig következetesen megtagadta, azzal az érvvel, hogy kijelentése nem a brit zsidó közösség ellen irányult.

A politikai kötöttségekre nem sokat adó polgármester nem először okozott fejfájást brit kormánykörökben. Két éve például - éppen az Evening Standardnek - azt mondta: szeretne egy nap arra ébredni, hogy a szaúdi királyi család tagjai "lámpavason himbálóznak", és Szaúd-Arábiának végre olyan kormánya van, amely a népet képviseli. Szaúd-Arábia a brit kormány legfőbb térségbeli arab szövetségese, és a brit fegyveripar messze legnagyobb külföldi megrendelője. Livingstone Izraelre sem veszteget sok jó szót; Ariel Saron izraeli kormányfőt - aki hetek óta kórházban fekszik súlyos szélütéssel - tavaly olyan háborús bűnösnek nevezte, akinek szerinte börtönben lenne a helye.