Az Európai Unió weybridge-i szaklaboratóriuma is megerősítette pénteken, hogy valóban jelen van a madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusa két Szlovákiában fellelt madártetemben.

Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere csütörtökön jelentette be, hogy a zólyomi laboratórium kimutatta a vírust a Pozsony peremén fellelt, fehér kisbukó (fehérszínű bukóréce faj) és a bősi erőműhöz közeli, ártéri erdőben talált vándorsólyom tetemében. Utóbbi a magyar-szlovák államhatárt képező, régi Duna mentén található. A miniszter szerint ez azt jelenti, hogy Szlovákiát is elérte a madárinfluenza vírusa.

A két madártetem lelőhelye körül, már a hét elején kétsávos védő-és megfigyelőzónát vontak. Az utóbbi néhány szigetközi települést is érint. A három kilométer sugarú védőzónából tilos mindennemű szárnyas és a tojás kiszállítása, a baromfit szigorúan zárt térben kell tartani, amit az állategészségügyi ügyelet ellenőriz.

Az érintett falvakban - a Duna elterelésével létrejött mesterséges szigeten - nincs nagyipari baromfifarm, a háztáji kisgazdaságokban pedig az emberek fegyelmezetten betartják a rendelkezéseket.

A miniszter közölte: ha valamely állomány fertőződik, azt szemrebbenés nélkül kiirtják, a károsultakat pedig az állam az utolsó fillérig kárpótolja, de csak azokat, akik a megelőző rendelkezéseket maradéktalanul betartják.