Megöltek egy sííta müezzint és egy szunnita hitszónokot Irakban, emellett újabb merényletet követtek el péntekre virradóra egy síita mecset ellen is, ezúttal Bászra városában - közölte a helyi rendőrség.

Az iraki fővárostól 180 kilométerre északra lévő Túz Hormatuban ismeretlenek otthona előtt lelőtték csütörtökön este egy síita mecset müezzinjét. A dél-iraki Násziríjában ugyancsak csütörtökön este elrabolták egy szunnita mecset hitszónokát. Pénteken reggel a város egyik utcájában találták meg a prédikátor holttestét.

A  síita többségű városban három szunnita mecset található, amelyeket a szamarrai síita szentély elleni szerdai merénylet óta az iraki biztonsági erők és politikai pártok védelme alá helyeztek.

A Bagdadtól 550 kilométerre délre fekvő város al-Abella mecsetje mellett nem sokkal éjfél után robbant fel egy gépkocsiba rejtett pokolgép. A detonációban két ember megsebesült. A mecsetben található Ali Szisztáni ajatolla, Irak legfőbb síita méltósága képviselőjének hivatala.

Az erőszakos cselekmények azután szaporodtak el Irakban, hogy támadók felrobbantottak egy híres síita szentélyt Szammarra városában. Emiatt sokan attól tartanak, hogy a vallási csoportok közötti konfliktus tovább mélyül, és akár polgárháborúhoz is vezethet.

[origo]/MTI