Németország újabb és újabb vidékein merül fel a gyanú, hogy H5N1 vírussal fertőzött madarak behurcolták a madárinfluenzát, s hogy a ragály országossá válhat. Pénteken a déli Baden-Württemberg tartományból jelentették, hogy a Boden-tó környékén fertőzött vadkacsára bukkantak. Franciaországban eközben attól tartanak, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzs okozta háziszárnyasok pusztulását.

Németország tengerpartja mentén a madárinfluenza keletről nyugati irányba terjed, s elérte Schleswig-Holstein tartományt is. A vadmadarakat sújtó madárinfluenza csütörtökig Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományra korlátozódott, ahol már 110 vadmadár tetemében mutatták ki a H5N1 vírust. A schleswig-holsteini mezőgazdasági minisztérium pénteki közlése szerint azonban a Mecklenburg-Elő-Pomerániával határos tartományban is bukkantak már H5N1-gyel fertőzött, két madárra. A Kielből érkező jelentések szerint a gyanút megerősítették a szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (Friedrich Loeffler Intézet) vizsgálatai.

A háziszárnyasok megfertőződésétől tartanak a a franciák

A madárinfluenza "erős megbetegítő képességű H5 vírustípusa" okozta pulykák elhullását az utóbbi napokban a kelet-közép-franciaországi Ain régióban, de azt még nem lehet tudni biztosan, hogy a H5N1 altípusról van-e szó - jelentette be pénteken a francia mezőgazdasági miniszter. Ha a nyugat-franciaországi Ploufragon laboratóriumában bebizonyosodik, hogy az emberre is veszélyes H5N1 pusztított a pulykafarmon, akkor ez lesz az első eset Európában, hogy az altípus háziszárnyas-telepen megjelent - tette hozzá Dominique Bussereau a France 2 tévének nyilatkozva.

A miniszter szerint aggodalomra ad okot az a tény, hogy a pulykafarm annak a védőövezetnek a határán helyezkedik el, amelyet az ország első madár-pusztulásának környékén hoztak létre.

Grúziában hattyúk pusztultak el

Elhullott hattyúkat találtak Grúzia fekete-tengeri partvidékén, s alaposan gyanítható, hogy madárinfluenzában pusztultak el - jelentette be pénteken a grúz miniszterelnök. Az egyik hattyú szövetmintáiban a helyi egészségügyi hatóságok kimutatták a madárinfluenza vírus H5N1-es altípusát, de megerősítés végett elküldték a mintákat Londonba és Rómába is. Grúziában eddig nem volt madárinfluenzás megbetegedés. A döglött madarakat Adzsáriában, Adlia falu közelében találták. A falut három kilométer széles kordonnal elvágták a külvilágtól.

Dél-Koreában emberek kapták el a vírust

Ismét megjelent a madárinfluenza Kambodzsában, a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa három házi kacsa elhullását okozta egy kelet-kambodzsai baromfineveldében, a vietnami határ közelében. Indonéziában meghalt egy nő, akit madárinfluenzára utaló tünetekkel vittek kórházba pár órával korábban, csütörtökön. A páciens szöveteiből vett mintát még vizsgálják. Az indonéz hatóságok kampányt indítottak a madárinfluenza visszaszorítása végett a fővárosban, amely a gócpontok egyike az országban. Több tízezer mintavételt terveznek, és ki akarják irtani az összes madarat egy kilométeres körzetben, ha fertőzést észlelnek valahol.

Dél-Korea közölte pénteken, hogy négy állampolgára elkapta a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusát, de nem lett beteg. Mindez madarak megsemmisítése során történt 2003 végén és 2004 elején. Az akcióban résztvevő mintegy 1900 emberrel elővigyázatosságból beszedették a Tamiflu gyógyszert. Közülük 318 emberen vérvizsgálatot végeztek, és ennek eredményeképpen 11 munkást a betegség gyanúja miatt tavaly novemberben elküldtek az Egyesült Államok járványügyi központjába. A 11 közül négynek a tesztje lett pozitív, amely csütörtökön megérkezett Szöulba. Az illetők megfertőződtek a H5N1 vírusaltípussal, de nem voltak rajtuk tapasztalhatók a betegség tünetei.