Egy meghiúsított puccskísérlet után szükségállapotot hirdetett a Fülöp-szigeteken pénteken Gloria Macapagal Arroyo elnök. Ennek értelmében a hatóságok betiltották az 1986 februári népfelkelés 20. évfordulójára tervezett nyilvános megemlékezéseket.

Az intézkedést maga a dél-ázsiai ország elnökasszonya jelentette be televíziós beszédben, hangoztatva, hogy a hadsereg legfőbb parancsnokaként is ura a helyzetnek. Közölte, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtesz a rend biztosítására.

Egyes értesülések szerint több embert őrizetbe vettek, köztük magas rangú katonatiszteket és polgári személyeket egyaránt.

A szükségállapot bevezetése előtt nem sokkal az országban már megszigorított biztonsági intézkedéseket léptettek életbe annak kapcsán, hogy hírek terjedtek el egy állítólagos puccskísérletről Gloria Macapagal Arroyo elnök ellen.

Minderre azt követően került sor, hogy a hadsereg vezetése egy, az elnök ellen készülő állítólagos puccskísérletről szerzett tudomást. A puccsot - mint kiszivárgott - tizennégy magas rangú katonatiszt szervezte, s mintegy 200 katonával készült arra, hogy államcsínnyel elmozdítsa hivatalából Gloria Macapagal Arroyo elnököt.

Arroyo elnök tavaly júniusa óta erős politikai nyomás alatt áll azzal a váddal, hogy állítólag manipulálta a 2004-es elnökválasztást. Az elmúlt időszakban több tüntetésen követelték lemondását. Az elnök visszautasította a vádakat, egyidejűleg elutasította a hivataláról történő lemondást.