Kiirtottak egy síita családot Irakban

2006.02.25. 12:15

Szombaton folytatódott a vallási erőszak Irakban. Fegyveresek kiirtottak egy síita családot Bagdad közelében, Kerbelában pedig bombát robbantottak. Lövések érték azt a gyászmenetet is, amelynek tagjai egy szerdáról csütörtökre meggyilkolt tévériportert búcsúztattak.

Fegyveresek támadták meg egy síita család házát az iraki fővárostól északkeletre, és meggyilkolták az ott lévő 13 embert. Kerbelában, a síiták dél-iraki szent városában autóba rejtett pokolgép robbant egy piactéren. Öten meghaltak.

A síita család tagjaival a fővárostól 60 kilométerre északra fekvő Buhriz településen végeztek a támadók. A város a szunnita felkelők egyik fellegvára, és korábban is számos vallási viszály helyszíne volt. A Kerbela piacterén felrobbantott robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe. A merényletben öt ember meghalt, tucatnyian megsebesültek.

A polgárháborútól tartó iraki vezetők igyekeznek csillapítani a felekezetek - a többségben lévő síiták és a kisebbségben lévő szunniták - közötti feszültségeket azt követően, hogy szerdán ismeretlenek felrobbantottak egy síita szentélyt Szamarrában. A robbantás erőszakhullámba torkollott, amelynek 200 halálos áldozata van eddig.

Fegyveresek nyitottak tűzet szombaton Irakban arra gyászmenetre, amelyben az al-Arabíja műholdas hírtelevízió újságíróját kísérték utolsó útjára. Atvár Bahdzsátot és forgatócsoportjának két tagját szerdán rabolták el Szamarrában, ahol egy síita szentély elleni támadásról készült forgatni, az újságíró - holttestét másnap találták meg. A temetései menetet érő lövéseket a biztonsági erők viszonozták, de egy biztonsági őr életét vesztette, négy ember megsebesült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK