Újabb holttest került elő a moszkvai csarnok romjai alól

2006.02.25. 19:46

Összesen 65 halálos áldozata van a moszkvai Baszmannij piaccsarnok csütörtök reggeli összeomlásának; egy azerbajdzsáni asszony tetemét a mentők szombat délután emelték ki a romok alól. Péntek óta nehézgépekkel dolgoznak a romok eltakarításán, mert már kizárták annak a lehetőségét, hogy túlélőkre bukkanjanak. A vásárcsarnok igazgatóját közben őrizetbe vették, és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult ellene eljárás.

A balesetben 33-an sérültek meg, közülük 24 személyt még kórházban ápolnak, tíz sérült súlyos, egy életveszélyes állapotban van. A halottak közül 46 azerbajdzsáni, 8 grúz, 5 tádzsik, 3 üzbég, 2 orosz, egy pedig kettős orosz-grúz állampolgárságú volt, mindegyiküket azonosították.

A hatóságok szerint még ennél is súlyosabb katasztrófa következhetett volna be, ha a födémszerkezet nem helyi idő szerint hajnali 5 óra 50 perckor, hanem néhány órával később szakad le, mert a Honvédők Napja körüli háromnapos ünnep miatt a szokásosnál is több árus és nagyobb vásárlótömeg érkezett volna a csarnokba. A csaknem háromezer négyzetméteres területen nemcsak a kupola, hanem a falak egy része is összeomlott, valószínűleg az előző napokban hullott hó súlya alatt.

A romok eltakarításán folyamatosan, éjjel-nappal dolgoznak, péntek óta nehézgépekkel is, mivel már kizárták annak a lehetőségét, hogy túlélőkre bukkanjanak. Szombat este már csak mintegy 400 négyzetméteres területet borítottak be a vasbeton-, fém- és üvegszerkezet roncsai, így a szakemberek szerint reggelre befejeződhet a munka.

Az 1977-ben átadott vásárcsarnokot ugyanaz az építész, Nodar Kancseli tervezte, aki ellen jelenleg per folyik a moszkvai Transvaal-akvapark kupolájának 2004 februárjában történt, 28 halálos áldozattal járó összeomlása miatt. A vád szerint a két évvel ezelőtti katasztrófát a hanyag tervezés okozta. Kancseli azonban úgy véli, hogy mindkét baleset a rendellenes üzemeltetés miatt következett be. Mint mondta, az akvaparkhoz és a piaccsarnokhoz hasonló szerkezetű, általa tervezett épület Moszkvában nincs több. Hasonló még két orosz városban van: a gyógyvizeiről ismert kaukázusi üdülőhely, Jesszentuki ivócsarnoka és a szibériai, a Bajkál-tó közelében fekvő Angarszk piaccsarnoka. Mindkét épület szerkezetét tavaly ellenőrizték és semmi problémát nem találtak - tette hozzá az építész.

A moszkvai főügyészség a tervezési hibákat és a karbantartási hiányosságokat sem zárja ki a baleset lehetséges okai közül. Gyanúsítottként pénteken őrizetbe vették a vásárcsarnok igazgatóját, Mark Misijevet, és az ügyészség bűnvádi eljárást indított ellene foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés címén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK