Uniós baromfifarmon is megjelent a veszélyes madárkór

2006.02.25. 9:23

Megerősítették a francai egészségügyi hatóságok, hogy a madárinfluenza H5N1-es törzse jelent meg egy pulykafarmon az ország keleti részén. Az állatok leölését már megkezdték, a farm alkalmazottait gyógyszeres kezelésnek vetik alá. Közben Horvátországban újabb fertőzött hattyútetemet találtak.

Első ízben jelent meg a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1-es vírustörzse egy európai uniós tagállam, Franciaország egyik baromfitelepén - erősítették meg szombatra virradóra a francia egészségügyi hatóságok. Az ország keleti részén, Ain megyében pozitívnak bizonyultak azok a vizsgálatok, amelyeket egy helyi pulykafarmon észlelt tömeges elhullás után végeztek el. A tetemekből vett mintákban kimutatták a H5N1-et.

A több mint tizenegyezer pulykát nevelő tenyészetben megkezdték az életben maradt szárnyasok elpusztítását, már több százat megsemmisítettek. A tenyészet öt alkalmazottját megelőző célzattal gyógyszeres kezelésnek vetették alá.

Franciaországban - ugyancsak Ain megyében - eddig csupán elpusztult vadkacsákban mutatták ki a veszélyes kórokozót. Ez az első alkalom, hogy mind az országban, mind pedig az Európai Unió egyik tagállamában baromfit is megfertőzött a madárinfluenza H5N1-es alvírusa.

Néhány órával korábban Brüsszelben az Európai Unió egészségügyi biztosa közölte, nem szabad pánikba esni a madárinfluenza miatt, és azt sem szabad túlreagálni, ha az emberre is veszélyes vírus egy baromfitenyészeten jelenne meg. Franciaország baromfiipara az európai uniós országok közül a legnagyobb.

Újabb madárinfluenzás hattyút találtak Horvátországban

A madárinfluenza H5-ös típusú vírusával fertőzött hattyútetemet találtak a dél-horvátországi Trogir közelében - jelentette be szombaton a horvát mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi szolgálatának vezetője. Mate Brstilo közlése szerint a tetemet a tengerparton, a Pantana nemzeti park területén fedezték fel, s az első laboratóriumi vizsgálatok kimutatták benne a H5-ös vírust. További vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy a madarat az erősen patogén H5N1 altípusú vírus fertőzte-e meg, amely emberi megbetegedést is okozhat.

Haladéktalanul megteszik a fertőzés terjedésének megakadályozásához szükséges intézkedéseket, beleértve a nemzeti parkot környező területen található háziszárnyasok elpusztítását - közölte az állategészségügyi szolgálat vezetője. Trogirtól légvonalban alig tíz kilométerre fekszik Ciovo szigete, ahol február közepén egy madárinfluenzában elpusztult hattyút találtak.

A horvát hatóságok tavaly októberben számoltak be az első madárinfluenzás esetről, amikor hat hattyútetemre bukkantak egy halastónál az ország keleti részében. A körzetben 30 ezer háziszárnyast pusztítottak el.

Már húsz indonéziaival végzett a madárkór

Az utólagos vizsgálatok szerint madárinfluenzás volt az a 27 éves nő, aki a hét elején halt meg Indonéziában, ő a huszadik áldozata a betegségnek a délkelet-ázsiai országban. Az indonéziai egészségügyi minisztérium szerint az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok megerősítették a korábban elvégzett teszteket.

A 27 éves nőt a madárinfluenza tüneteivel kezelték, és még hétfőn halt meg. A kórházban végzett tesztek pozitívnak bizonyultak, de az ilyenkor szokásos eljárásoknak megfelelően szükséges volt még egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kijelölt külföldi laboratórium megerősítő vizsgálata. Ezt az egyesült államokbeli Atlantában végezték el.

A mostani a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 alvírusának huszadik, a WHO által hivatalosan regisztrált áldozata Indonéziában. A hétfőn elhunyt nő kórházba kerülése előtt fertőzött szárnyasokkal került érintkezésbe. A WHO szerint a madárinfluenza szerte a világon eddig 92 halálos áldozatot követelt.

Újabb indiai és romániai farmon a betegség

Madárinfluenza vírusával volt fertőzött néhány csirke egy indiai baromfifarmon - közölte szombaton egy indiai kormánytisztviselő. Az eset az ország nyugati részén fekvő Gudzsarát államban történt. Egyelőre nem tudni, hogy a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1-es altípusáról van-e szó. A madárinfluenzát a múlt szombaton észlelték először a nyugati országrészben lévő Mahárásztra államban, amely szomszédos Gudzsaráttal.

A Románia délkeleti részén fekvő Luncában is a veszélyes vírustörzs bukkant fel háziszárnyasok között. Tavaly október óta ez már a fertőzés 34. góca az országban. A román mezőgazdasági minisztérium szerint a település 12 ezer baromfiját elpusztították, de a nap folyamán újabb vizsgálatot tartanak.

Tovább nő az elhullott madarak száma Németországban

A madárinfluenza H5N1 vírusa fertőzte meg azt a vadkacsát is, amelynek tetemét a Boden-tó partján, Überlingen közelében találták meg napokkal ezelőtt - közölte szombaton Baden-Württemberg tartomány mezőgazdasági minisztériuma a vizsgálatokat végző intézetre hivatkozva, miközben egy újabb tartományban, Brandenburgban is gyanús madártetemekre bukkantak.

A madárinfluenza ily módon már nem csak Németország északi részét érinti, hanem az ország másik felén, a déli körzetben is felbukkant. A Boden-tó egy része Ausztriához tartozik, ahol fedeztek már fel H5N1 vírust, egy másik része Svájchoz, ahol nem.

Németországban először két héttel ezelőtt az északi Rügen szigetén találtak H5N1 vírussal fertőzött vadmadarakat, majd Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány szárazföldi, parti részén is, legutóbb pedig a szomszédos Schleswig-Holstein tartományban, Lübeck közelében. A mecklenburgi kimutatások jelenleg 114 vírussal fertőzött, fellelt madárhullát tartanak számon.

A legveszélyesebb góc a Mecklenburg-Elő-Pomerániához tartozó Rügen, ahol elővigyázatosságból a baromfiállományt is elkezdték pusztítani, a H5N1 vírus azonban még nem terjedt át a háziszárnyas állományra.

Életveszélyes állapotban két megfertőződött kínai

Két újabb madárinfluenzás megbetegedés történt Kínában: egy kislány és egy fiatal nő fertőződött meg a madarak által terjesztett életveszélyes kórral - jelentette be szombaton a kínai egészségügyi minisztérium.

A 9 éves kislányt Csöcsiang (Zhejiang) tartományban február 10-én, a 26 éves parasztasszonyt Anhuj (Anhui) tartományban egy nappal később szállították kórházba magas lázzal és a tüdőgyulladásra jellemző tünetekkel. Szervezetükben kimutatták az influenza vírusának H5N1-es altípusát, s jelenleg mindketten életveszélyes állapotban vannak.A beteg asszony baromfitenyésztéssel is foglalkozik, s bebizonyosodott, hogy az utóbbi időben beteg és elhullott szárnyasokkal is kapcsolatba került. A kislány fertőzésének oka egyelőre bizonytalan, de a hatóságok szerint február elején rokonokhoz látogatott, ahol pusztult a baromfi.

Tavaly október óta 29 madárinfluenza-gócot fedeztek fel Kína-szerte, s a kormány rendeletére több millió csirkét, kacsát és más háziszárnyast irtottak ki, hogy visszaszorítsák a fertőzés terjedését. A betegség a két legújabb eset előtt 12 ember fertőzött meg, nyolcan közülük meghaltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK