XVI. Benedek pápa elítélte az iraki és a nigériai vallási indíttatású erőszakhullámot, arra figyelmeztetve szokásos vasárnapi Úrangyala imájában, hogy az Isten szigorúan meg fogja büntetni azokat, akik a hit nevében gyilkolnak.

"Az Istenbe vetett hit gyümölcsei nem lehetnek pusztító erejű, kibékíthetetlen ellentétek, sokkal inkább a testvériség szellemének és együttműködésnek kell lenniük a közös jó érdekében" - mondta a pápa a Szent Péter téren áldásosztásra összegyűlt turisták és hívők nagy tömege előtt. "Az Isten, a Teremtő és mindenek Atyja, sokkal szigorúbban el fogja számoltatni azokat, akik az ő nevében ontották ki testvéreik vérét" - tette hozzá.

XVI. Benedek tragikusnak nevezte az iraki erőszakhullám fellángolását, beleértve a mecsetek elleni támadásokat. "Ezek az akciók fájdalmat okoznak, szítják a gyűlöletet és súlyosan gátolják az ország újjáépítésének amúgy is nehéz feladatát" - hangsúlyozta. Irakban csaknem 200 ember vesztette életét a szunnita muzulmánok elleni bosszúhadjáratban, amelynek előzménye a síita Aranymecset felrobbantása volt szerdán Szamarrában.

A pápa elítélte a keresztény és muzulmán közösségek közötti nigériai erőszakcselekményeket is, amelyeket a Mohamed prófétáról európai újságokban megjelent karikatúrák váltottak ki. Az összecsapások már több mint 150 ember életét követelték az afrikai országban.