Svájcban is kimutatták a madárinfluenzát

2006.02.26. 15:10

Svájcban is felbukkant a madárinfluenza H5 vírustörzse - jelentette be az állategészségügyi hivatal. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy az emberre is veszélyes variánsról van-e szó. Az ország baromfitelepein már hétfőtől biztonsági intézkezdéseket vezettek be a szomszédos országokban történt megbetegedések miatt.

Svájc megerősítette a H5 madárinfluenza-vírus okozta első megbetegedések tényét szárnyasok körében - közölte Cathy Maret, a szövetségi állategészségügyi hivatal szóvivője. A sajtóreferens elmondta, hogy mintákat küldtek az Európai Unió nagy-britanniai laboratóriumába annak tisztázására, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 változatáról van-e szó. Az eredményeket a hét végére várják. A szóvivő nem tisztázta, milyen szárnyasról van szó, és azt sem, hogy hol fordultak elő a megbetegedések.

Előzőleg Oswald Sigg kormányszóvivő a francia svájci rádiónak (RSR) úgy nyilatkozott, hogy pozitív eredménnyel jártak a nyugat-svájci Genfben és az északi Stein am Rheinben, a Németországgal és Ausztriával is határos Bodeni-tó térségében talált madarakból levett mintákon elvégzett elemzések. A német hatóságok szombaton jelentették be, hogy a madárinfluenza-vírus H5N1 verzióját azonosították a Bodeni-tó német oldalán, a parton talált, elhullott vadkacsában.

Svájcban mintegy 8 millió baromfit tartanak. Múlt hétfőtől biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az alpesi ország baromfitelepein a madárinfluenza-megbetegedésekről a szomszédos országokból - Németországból, a határ menti franciaországi Ain megyéből - érkező hírek miatt.

Thomas Zeltner, a szövetségi közegészségügyi hivatal igazgatója a Sonntagsblick című vasárnapi lapnak nyilatkozva közölte: a 7,3 millió lakosú országban tömeges járvány kitörése esetén a legrosszabb esetben kétmillióan fertőződnének meg.

A svájci kormány a tervek szerint március végén hozza nyilvánosságra az esetleges világméretű járványra kidolgozott tervét. Ha megjelenik a vírus emberről emberre terjedő változata, először az óvodákat és iskolákat zárják be. Elmaradnak a mozi- és koncertelőadások, korlátozzák a vasúti és a légi forgalmat is - mondta Thomas Zeltner.

KAPCSOLÓDÓ CIKK