Az EU mentené a palesztinokat a csődtől

2006.02.27. 16:54

Európa is próbálja megmenteni a palesztinokat, akiket pénzügyi összeomlás fenyeget, miután a radikális Hamász választási győzelme miatt több helyen elzárták a csapokat. Az Európai Unó 120 millió euró, tehát több mint 30 milliárd forintnak megfelelő gyorssegélyt nyújt a lakosság alapellátására.

A Palesztin Hatóság azért került a pénzügyi összeomlás szélére, mert a szélsőséges Hamász januári választási győzelmét követően az izraeli kormány leállította az adókból a palesztinokat illető rész, összesen több mint 50 millió dollár átutalását.

A 120 milliós gyorssegély az EU első pénzügyi támogatása a palesztinoknak, amióta az unió által terrorista szervezetnek tartott Hamász többséget szerzett a parlamentben. A gyorssegélyt az Európai Bizottság az alapvető szükségletekre szánja. A támogatás valamivel több mint felét, 64 millió dollárt az ENSZ-en keresztül a legszegényebb palesztin területekre juttatnak el. A gyorssegély egy további részéből az elektromos áram és az üzemanyagok ellenértékét fedezik, míg 20 millió eurót fordítanának arra, hogy kifizessék a Palesztin Hatóság alkalmazottainak bérét - írja a BBC News Online.

Az EU a Palesztin Hatóság legnagyobb támogatója az oslói békefolyamat óta. A januári választások óta egyre nagyobb nyomás nehezedik a pénzügyi segítséget nyújtó országok és szervezetek részéről a választásokon győztes Hamászra, hogy ismerje el Izraelt és hagyjon fel az erőszakkal. A Hamász tisztviselői viszont arra kérték támogatóikat, hogy tartsák tiszteletben a demokratikus választások eredményét.

Az EU ugyanakkor egyelőre nem adott választ arra a kérdésre, hogy vajon azután is nyújt-e anyagi segítséget a palesztinoknak, hogy a Hamász által alakított kormány megkezdi működését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK