Mihail Gorbacsov dicsérte a Hamász moszkvai meghívását, türelmes diplomáciát szorgalmazott az iráni atomválságban, és bírálta az amerikai unilateralizmust a világpolitikában egy hétfői sajtóértekezleten.

Az utolsó szovjet elnök, aki csütörtökön tölti be 75. életévét, dicsérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért meghívta Moszkvába a január 25-i palesztin törvényhozási választáson győztes iszlám radikális mozgalom vezetőit. A tárgyalás, amelyre pénteken kerül sor, komoly esélyt kínál, s közös erőfeszítésekkel támogatni kell - mondta Gorbacsov, külföldi tudósítókkal találkozva Moszkvában.

Igaz, harcosokról van szó, de egyszer véget kell vetni ennek a mészárlásnak - érvelt a Nobel-békedíjas exelnök, hozzátéve, hogy akinek a kezéhez vér tapad, annak egyénileg felelnie kell érte. A Hamász meghívásával Putyin tiszteletben tartotta a palesztin nép választását - mutatott rá Gorbacsov.

Forrás: MTI
Korábbi Gorbacsov-Putyin találkozó

Az Egyesült Államok és az Európai Unió segélyeik megvonásával fenyegették a palesztinokat, ha a Hamász nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izraelt. Gorbacsov szerint kettős mérce alkalmazása lenne elszigetelni egy olyan mozgalom mozgalmat, amely szinte egyhangú győzelmet aratott a választáson.

Gorbacsov rámutatott, hogy Iránnak törvényes joga van békés atomiparának fejlesztésére. Ezért türelmes diplomáciával kell őt rávenni arra, hogy engedjen a nemzetközi közösségnek, amely pótlólagos igényeket támaszt az atomsorompó-rendszer megóvása érdekében. Irán azt mondja, hogy csak atomenergiát akar termelni, de a Nyugat attól tart, hogy atomfegyver kifejlesztésére törekszik.

Gorbacsov bírálta az Egyesült Államokat, amiért elmulasztotta a globális fejlődés javára kiaknázni a hidegháború megnyerését, visszaélve azzal, hogy az egyetlen szuperhatalom maradt. Most csak egy szuperhatalom van, amely nem tud mit kezdeni a státusával - állapította meg Gorbacsov, aki szerint az amerikai unilateralizmus vezetett Jugoszláviához, majd Irakhoz, és a helyzet csak romlik.