Importtilalommal sújtják a francia baromfit

2006.02.27. 20:23

Importtilalmat vezetett be húsz ország a francia baromfira és libamájra - jelentette be hétfőn a párizsi kormány. Eddig Franciaország az egyetlen az Európai Unió országai közül, amelyben a madárinfluenza H5N1 jelű vírusaltípusa baromfineveldében pusztított.

A teljes vagy részleges importtilalmat bevezető országok között van Japán, Marokkó, Egyiptom, Thaiföld, Észak-Korea - közölte sajtóértekezletén Christine Lagarde külkereskedelmi miniszter. A teljes francia baromfi- és libamájexportnak öt százalékát, 1,4 milliárd eurót teszi ki a szóban forgó húsz országba irányuló kivitel - tette hozzá.

Az országban a múlt héten állapították meg teljes bizonyossággal, hogy a H5N1 altípus pusztított egy pulykafarmon. Tízezer pulyka hullott el vagy semmisítettek meg elővigyázatosságból. Franciaország az EU legnagyobb baromfiexportőre, több mint 30 ezer neveldéje van.

Hétfőn elvégezték az első tömeges megelőző baromfioltást az országban, egy 12 ezer kacsát nevelő délnyugat-franciaországi üzemben, Landes megyében. A pulykafarm esete miatt minden olyan nevelde számára kötelezővé tették a védőoltás elvégzését madárinfluenza ellen, amelyben a baromfikat nem zárt helyen tartják. A Landes megyei farm kacsái közül egyelőre csak 3000-et oltottak be, mert a többire tömés vár. A májtermelésről híres megyében mintegy 700 ezer baromfit kell összesen beoltani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK