Madárinfluenza pusztít az odesszai állatkertben

2006.02.27. 20:51

Madárinfluenzában pusztult el az ukrajnai Odessza állatkertjének több papagája és fácánja - közölte hétfőn az állatkert szóvivője.

A szóvivő szerint elküldték az elhullott állatok szövetmintáit kijevi laboratóriumokba, s azok nem mutatták ki bennük a betegséget okozó vírus emberre is veszélyes H5N1-es altípusát; csak a H5 típus biztos, a H5N1 altípus nem. Korábban a H5N1 altípus is többször felbukkant már Ukrajna déli részén, a Krím-félszigeten.

A fekete-tengeri kikötőváros állatkertjét fokozott kockázatú övezetté nyilvánították, és különösen szigorú óvintézkedéseket léptettek életbe a madárház közelében. Ezek közé tartozik, hogy műanyag fóliával vonták be azokat a ketreceket, amelyekben a madárinfluenzában kimúlt állatokat tartották korábban.

A szóvivő valószínűnek nevezte, hogy verebek vagy más vadon élő madarak vihették be a vírust a szóban forgó ketrecekbe. Szavai szerint nem kell attól tartani, hogy a beteg madarak megfertőzhették az állatkert látogatóit, mivel a betegség lappangási ideje rövid, s az állatkert a múlt héten zárva volt a hideg idő miatt.