Szunnita mecsetnél robbantottak Bagdadban

2006.02.27. 20:04

Négy ember meghalt és tizenöt megsebesült, amikor két pokolgép robbant hétfő este egy szunnita mecset közelében az iraki főváros, Bagdad egyik túlnyomóan síiták lakta keleti negyedében - közölte a rendőrség. Értesülések szerint a két pokolgépet ismeretlen merénylők a mecset közvetlen közelében, egy út mentén helyezték el, s a detonáció röviddel az esti ima után történt.

Az iraki hatóságok hétfőn oldották fel azt a kijárási tilalmat, amely hetvenkét órán keresztül volt érvényben az elmúlt napokban a síiták és a szunniták között lezajlott súlyos összecsapások miatt. Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor múlt szerdán Szamarra városában szunniták felrobbantottak egy síita mauzóleumot. A merénylet valóságos bosszúhadjáratot váltott ki a síiták részéről, akik az ország több városában számos halálos áldozatot és sebesültet követelő támadást hajtottak végre szunniták ellen.

Ugyancsak a szunniták elleni bosszúhadjáratról tanúskodik az a hétfő esti bejelentés, amely szerint rábukkantak a legnagyobb szunnita politikai csoportosulás, az Iraki Iszlám Párt egyik vezető politikusának holttestére, amelyen kínzások nyomai látszottak.

A párt közleménye szerint a fiatal politikust egy meg nem nevezett biztonsági szervezet rabolta el, majd holttestét az egészségügyi minisztérium mecsetjébe vitték. A politikust olyannyira megkínozták, hogy azonosítása rendkívüli nehézségekbe ütközött.

Szunnita vezetők azzal vádolták a síiták irányítása alatt álló belügyminisztériumot, hogy úgynevezett halálbrigádokat hozott létre a szunniták üldözésére. A minisztérium cáfolta az állítást.