Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja a szerbiai vezetőkkel egyetértésben kedden Belgrádban meghatározta a koszovói státustárgyalások következő témaköreit: a hatalmi szervek decentralizációján kívül szó lesz a kulturális és vallási hagyaték oltalmáról, az emberi és kisebbségi jogok védelméről és a gazdaságot érintő kérdésekről. Ahtisaari közölte azt is, hogy a következő, március 17-i forduló előtt Belgrádba és Pristinába küldi szakértőit, hogy készítsék elő a "gyakorlati kérdésekről" folyó tárgyalásokat.

Martti Ahtisaari Belgrádban tárgyalt Boris Tadic szerb elnökkel, Vojislav Kostunica miniszterelnökkel és Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszterrel. Merőben gyakorlati kérdésekről volt szó, egyeztették a státustárgyalások jövőbeni témaköreit, és a diplomata nyilatkozatából kitűnt, hogy közülük egyik sem érinti kifejezetten a tartomány jogállását.

Balkán-szakértők már korábban megjósolták, hogy a bécsi tárgyalásokon mindenről szó lesz csak nem a tartomány jogállásáról, mivel a pristinai albán vezetők bármiről hajlandóak tárgyalni Belgráddal, kivéve a politikai kérdéseket, nem is beszélve a tartomány státusáról. Bajram Kosumi koszovói miniszterelnök a Der Standard osztrák napilapban kedden megjelent interjújában ismételten leszögezte, ellenzi azt, hogy a jogállás kérdése szerepeljen a bécsi státustárgyalások napirendjén. Szerinte Pristina erről a nemzetközi közösség képviselőivel, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsával fog tárgyalni.

Az Ahtisaarival folytatott belgrádi megbeszélésen azonban Kostunica reményét fejezte ki, hogy a gyakorlati kérdésekről szóló tárgyalások elvezetnek a közvetlen tárgyalásokhoz a tartomány jövőbeni jogállásáról is, amelyeken Belgrád lényegi autonómiát fog javasolni Koszovónak.

Boris Tadic tudatta Ahtisaarival, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni Fatmir Sejdiu tartományi elnökkel, akár Belgrádban, akár Pristinában. Köztudott azonban, hogy Sejdiu mindenben folytatja elődje, az egy hónapja elhunyt Ibrahim Rugova politikáját, aki pedig mereven elutasította a közvetlen találkozót a szerbiai vezetőkkel.

Martti Ahtisaari szerdán Pristinában folytatja ingadiplomáciáját, három napot tölt el az ENSZ irányítása alatt lévő, de jure egyelőre dél-szerbiai tartományban.