Az utolsó iráni sah fia felszólította szerdán a "szabad világot", hogy támogassa Irán belső ellenzékét, mert sem diplomáciával, sem katonai erővel nem lehet megoldani az iráni válságot.

Miként az európai diplomáciai erőfeszítések sikertelennek mutatkoztak és általuk három évet nyertek az iráni teokraták, ugyanúgy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség égisze alatt az oroszokkal folytatandó macska-egér játék révén is elegendő időt fog nyerni az iráni kormány az atombomba elkészítéséhez - mondta Reza Pahlavi egy washingtoni sajtókonferencián.

- A tárgyalásokkal az a gond, hogy hibás az a feltételezés, miszerint a másik fél is megoldást keres a válságra. Ellenkezőleg, az egyre népszerűtlenebb iráni rezsimnek válsághangulatra van szüksége, hogy igazolja fokozódó militarizálódását - mondta a 45 éves Pahlavi, aki apjával együtt menekült el Iránból a 27 évvel ezelőtti iszlám forradalom idején.

Egy katonai csapás 2-3 évvel visszavetné ugyan Irán nukleáris programját, ám egyúttal csapást mérne a demokratikus ellenzékre is. Egy intervenció ugyanis felszítaná a nép nacionalista érzelmeit a rendszer oldalán, és ennek következtében még hosszabb életet biztosítana a teokráciának - vélte a néhai sah fia. Ellenzi a gazdasági szankciókat is, helyettük szerinte inkább iráni cégek külföldi számláinak befagyasztására és iráni politikusok külföldi utazásainak korlátozására volna szükség.

Pahlavi megoldásként azt javasolta, hogy a külvilág az Iránban tevékenykedő belső ellenzék ezernyi csoportját támogassa, amelyeknek nagy szükségük van arra, hogy kapcsolatba lépjenek egymással és a világgal. Az ellenzék akkor kaphat csak erőre, ha a különböző csoportosulások szolidárisak lesznek egymással, és megkapják a szabad világ szilárd támogatását - mondta a néhai sah fia.