Hazavinnék a guantanamói foglyok harmadát

2006.03.01. 7:57

Várhatóan 119 embert saját hazájuk börtöneibe szállítanak a guantanamói amerikai táborban őrzött foglyok közül, 14 embert pedig szabadon bocsátanak. A táborban jelenleg körülbelül félezer embert tartanak fogva terrorizmus miatt, jogvédők által hevesen kritizált jogi és fizikai körülmények között.

A Pentagon saját hazájukba akarja átszállítani a guantánamói foglyok egyharmadát egy tavalyi vizsgálatot követően - közölte kedden a kubai amerikai támaszponton egy amerikai tiszt. Tom Quinn kapitány szerint a bázison még fogva tartott 500 főből, akiket a terrorizmus elleni háború keretében fogtak el, 119 esetben "immár nem szükséges", hogy Guantánamón őrizzék, ezért hazájuk börtöneibe szállítják át őket.

További 14 főt szabadon engednek, mert "nem jelentenek már veszélyt az Egyesült Államokra" és "nincsen már értékük" a hírszerzés szempontjából. Az érintettek azonnal elhagyják a kubai támaszpontot, amint az Egyesült Államok kormánya rendezi az átszállítási kérdéseket az érintett országokkal.

A börtön bezárására már több nemzetközi felhívás hangzott el és vizsgálatok is indultak a támaszponton uralkodó állapotok - kínzások és egyéb emberi jogsértések - ügyében. A guantánamói amerikai börtönt 2002. január 11-én nyitották meg. A 30 országból származó elítéltek többségét 2001 végén Afganisztánban vagy Pakisztánban fogták el, többségüket tálibokként vagy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat tagjaiként tartják számon az amerikai hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK