Nem hoztak áttörést az orosz-iráni atomtárgyalások

2006.03.01. 20:49

Nem hozott áttörést az iráni atomdossziéról folytatott orosz-iráni tárgyalások harmadik fordulója sem, bár a felek megállapodtak, hogy a konzultációkat diplomáciai úton folytatják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keretében, amely hétfőn tartja kormányzótanácsi ülését - közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács szerda este.

Irán nem mond le a saját urándúsítás jogáról, még ha létrehozzák is az uránja oroszországi dúsítására hivatott közös vállalatot - mondta Ali Laridzsáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az ötórás moszkvai megbeszélés után, amelyet Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával folytatott.

Laridzsáni szerint a cégalapítás kérdését nagy vonalakban egyeztették, de további konzultációk szükségesek a jogi és gazdasági részletekről. Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes ugyancsak építő és komoly tárgyalásról beszélt, de hozzátette: jó néhány kérdés még eldöntésre vár.

Laridzsáni megismételte, hogy a dúsítás szuverén joga minden államnak, amelyek békés atomprogrammal rendelkeznek. Még a szerdai tárgyalás előtt kifejtette: Iránnak nem kell visszaállítania az urándúsítással összefüggő tevékenységének moratóriumát ahhoz, hogy tisztázhassa az atomprogramja körül felmerült kételyeket.

Az (iráni atomprogrammal kapcsolatban a múltban felmerült) kérdések megválaszolásának nincs közvetlen köze a moratóriumhoz. Moratóriumra akkor van szükség, ha valamilyen veszély forog fenn, de Irán tevékenysége teljesen átlátható - hangoztatta.

Ezzel szemben Oroszország ösztönözte Iránt, hogy függessze fel ismét urándúsítási tevékenységét, legalábbis addig, amíg meg nem válaszolja a NAÜ kérdéseit. A kompromisszum Iránnal csak akkor lehetséges, ha visszaállítja moratóriumát és elfogadja a közös vállalatra vonatkozó javaslatot - erősítette meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Budapesten.