Negyed évszázad alatt 129 nő méhének eltávolításáról döntött egy ír orvos, holott egy átlagos nőgyógyász, egész praxisa alatt legfeljebb 10 hasonló beavatkozást engedélyez. Az orvost végül szakmai rosszhiszeműség miatt kizárták a kamarából. A Guardian szerint a most napvilágra került eset, az egyik legnagyobb ír orvosi botrány.

Komoly veszélybe került azoknak a nőknek a testi épsége, akik 1974-98 között az írországi Drogheda Our Lady of Lourdes kórházába kerültek császármetszésre. Egy most napvilágra került vizsgálat szerint a kórházban szokatlanul magas volt a nők méhét eltávolító műtétek száma.

A 24 év alatt végrehajtott, közel 200 hasonló beavatkozásból 129-et egyetlen nőgyógyászati konzultáns orvos írt elő. A műtéteket olyan nőknél javasolta, akiknél heves vérzés lépett fel a császármetszés után. Az esetet vizsgáló tanulmány szerint azonban egy ír orvos, átlagban 10 hasonló műtét elvégzésére ad engedélyt egész praxisa alatt.

A 129 méhkivételt javasló orvost szakmai rosszhiszeműség miatt zárták ki három éve az orvosi kamarából. Az ügy felderítésére indult vizsgálat szerint a kórházban kifejezett gyakorlattá vált, hogy a rég óta praktizáló orvosi tanácsadók véleményét senki nem kérdőjelezte meg.

Az ír egészségügyi miniszter az esetet feltáró tanulmány nyilvánosságra kerülése kapcsán azt nyilatkozta: át kell alakítani az orvosi tanácsadás intézményét. Egy-egy esetet több szakértőnek kell megvizsgálnia, hogy biztosan a lehető legjobb beavatkozásokat végezzék a betegeken - írja a Guardian.