Izrael megszakítaná az összes kapcsolatot a Palesztin Hatósággal. Erről Cipni Livni izraeli külügyminiszter beszélt egy francia lapnak. A politikus szerint a hatóság vezetője, Mahmúd Abbász "játékon kívüli", mert nem akarja és nem tudja elfogadtatni a Hamásszal, hogy az elismerje Izraelt. Eközben egy felrobbantott autóban meghalt az Iszlám Dzsihád egyik vezetője Gázában. Feltehetően izraeliek végeztek vele.

Izraelnek meg kell szakítania minden kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, mert annak elnöke, Mahmúd Abbász nem akarja és nem is tudja elfogadtatni a Hamásszal, hogy el kell ismernie Izraelt - mondta el Cipni Livni izraeli külügyminiszter a Le Figaro című francia napilapnak adott szerdai interjújában. Az izraeli diplomácia vezetője európai körútja során, szerdán találkozik Dominique de Villepin francia kormányfővel, majd Philippe Douste-Blazy külügyminiszter is fogadja.

Cipni a francia konzervatív újságban megerősítette, hogy "játékon kívülinek" tekinti a Palesztin Hatóság vezetőjét. "Mahmúd Abbász a Hamász fügefalevele kíván lenni. Megpróbálja elhitetni a nemzetközi közösséggel, hogy a választások eredménye nem fontos, mert a Palesztin Hatóság és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnökeként ő folytatja a tárgyalásokat. De ugyanez a Mahmúd Abbász mondta azt a nemzetközi közösségnek, hogy nem tudja leszerelni a terrorista szervezeteket, mert nincs hozzá hatalma. Az elnöknek nincsenek eszközei és hiányzik belőle a szándék arra, hogy kényszerítse a Hamászt a két állam elfogadására" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy Izraelnek szándékában áll-e a Palesztin Hatósággal minden kapcsolatot megszakítani, az izraeli külügyminiszter igennel válaszolt. "A Közel-Keleten csak rossz megoldások közül választhatunk. Az iszlám radikálisok megszerezték a hatalmat. Ha a Palesztin Hatóságot a terrorizmus és a gyűlölet terjesztésére használják, ez annak az elképzelésnek az ellentéte lesz, ami a (hatóság) létrehozásának elfogadására késztetett minket" - mondta Livni, aki szerint a Palesztin Hatóság megmaradásánál fontosabb a békefolyamat jövője.

Szerinte a Hamász visszafogottabban fog nyilatkozni, hogy azt a benyomást keltse, megváltozott. Hozzátette: "Mindent meg kell tennünk, hogy a Palesztin Hatóságot ne iszlamista terroristák irányítsák. Ugyanakkor meg kell találni a legjobb módszert egy palesztin humanitárius válság elkerülésére. Izraelnek nem érdeke a választásuk miatt megbüntetni a palesztinokat". Ezért a civil szervezeteknek és az ENSZ-nek kell mostantól jelentősebb szerepet játszania a palesztinok élelmiszer, elektromos és vízellátásában - véli az izraeli tárcavezető.

Az izraeli külügyminiszter, Ehud Olmert kormányfőhöz hasonlóan, a megszállás befejezésével Izrael "demokratikus és zsidó jellegének" megtartása céljából, két önálló állam létrehozásával kívánja a határokat kijelölni. Ehhez nem zárja ki az egyoldalú lépéseket, de szerinte nem lehet ez az egyetlen megoldás. "Meg kell találni a megegyezés formáját, talán a nemzetközi közösséggel" - mondta Cipni Livni.

Megölték az iszlám Dzsihád egyik vezetőjét

Felrobbant egy gépkocsi szerda délelőtt a palesztin pénzügyminisztérium gázai épülete előtt, és meghalt benne az Iszlám Dzsihád szervezet egyik vezetője - közölték palesztin biztonsági és kórházi források. A források szerint Abu al-Validot, az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az Al-Kudsz Brigádoknak ciszjordániai és Gázai övezetbeli vezetőjét, az izraeli fegyveres erők vették célba, de izraeli részről még nem kommentálták az akciót. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a gépkocsit izraeli harci repülőgépek találták el rakétával, mások szerint a gépkocsi alá rejtett pokolgép detonációja okozta a robbanást.