Bush váratlanul Afganisztánba utazott

2006.03.01. 10:06

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett George W. Bush amerikai elnök. Ez az első elnöki szintű amerikai látogatás a közép-ázsiai országban azóta, hogy 2001-ben hadműveletet indított az USA a tálib rendszer megdöntésére - írja a BBC. A legújabb felmérések szerint Bush népszerűsége újabb történelmi mélypontra süllyedt az Egyesült Államokban.

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett szerdán George W. Bush amerikai elnök - írja a BBC. A kabuli látogatás az amerikai elnök dél-ázsiai körútjának első állomása. Ez az első elnöki szintű amerikai látogatás a közép-ázsiai országban azóta, hogy az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után katonai akciót indított a tálib rendszer megdöntésére.

Bush látogatása miatt lezárták az afgán légteret a civil gépek előtt, Kabul utcáin, a BBC szerint katonai járművek járőröznek, a várost helikopterek ellenőrzik. Bush Kabulban várhatóan találkozik majd Hamid Karzai afgán elnökkel. Az amerikai elnök még szerdán továbbutazik Indiába, ahol főleg az USA és India nukleáris együttműködéséről esik majd szó. Új-Delhiben 20 ezren tüntettek az amerikai elnök látogatása ellen. Bush ezután ellátogat Pakisztánba is.

Újabb mélypont

A Guardian által idézett keddi közvéleménykutatások szerint azonban Bush nem csak Indiában, de hazájában sem közkedvelt. Népszerűségi mutatója újabb történelmi mélypontot ért el, ezúttal már csak a megkérdezettek 34 százaléka tartja elfogadhatónak és támogathatónak politikáját és mindössze 29 százalék tartja megnyerő személyiségnek. A megkérdezettek 30 százaléka szerint ugyanakkor jól látja el feladatát, 36 százalékuk pedig úgy véli: jól halad a terrorizmus elleni háború.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK