Az atomenergia polgári hasznosításához nyújt segítséget az USA Indiának. Az erről szóló egyezményt csütörtökön véglegesítette George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő. Az atomsorompó-szerződéshez nem csatlakozott Indiának egyetlen ország sem szállít nukleáris technológiát, amióta 1998-ban kiderült, atomfegyvert fejlesztett.

George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő csütörtöki, újdelhi találkozójukon végleges formába öntötték a Washington és Újdelhi között, tavaly megkötött elvi megállapodást a békés célú nukleáris együttműködésről. Az egyezség megszületését az indiai miniszterelnök jelentette be a tárgyalások után. Az amerikai elnök történelmi jelentőségűként méltatta a paktumot.

Indiának egyetlen ország sem szállít nukleáris technológiát és hasadóanyagot azóta, hogy az ország 1998-ban atomhatalommá vált. Az Egyesült Államok most ennek a nemzetközi bojkottnak vetett véget, segítséget ajánlva Indiának az atomenergia polgári hasznosításához.

A nukleáris egyezségre még áldását kell adnia az amerikai Kongresszusnak. Egy amerikai törvény tiltja, hogy Washington olyan országnak szállítson atomtechnológiát, amely nem írta alá az atomsorompó-szerződést, India pedig ilyen ország. Bush elnöknek tehát, még meg kell győznie a Kongresszust a megállapodás jogosságáról, miközben a leszerelés amerikai szakértői azon aggodalmaskodnak, hogy az amerikai-indiai nukleáris megállapodásnak milyen hatása lesz az iráni atomprogram körüli válságra.

India az amerikai segítség fejében vállalta, hogy különválasztja katonai és polgári célú atomprogramját, s lehetővé teszi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára, hogy ellenőrizze az atomenergia polgári hasznosítására szolgáló létesítményeit. A polgári célú nukleáris energia döntő fontosságú India számára, hiszen az ország kőolaj-szükségletének 70 százalékát külföldről szerzi be, s energiaéhsége - figyelembe véve India, évi 8 százalék körüli gazdasági növekedését - csak növekedni fog.