A Hamász elutasítja az Al-Kaida-segítségét

2006.03.05. 23:34

A Hamász radikális palesztin mozgalom tisztségviselői vasárnap elutasították az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője által felajánlott támogatást.

A Hamász-vezetők leszögezték: a csoport ideológiája különbözik a terrorhálózatétól, és mérsékelt muzulmán álláspontjukkal nyerték meg a parlamenti választásokat.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által szombaton sugárzott videofelvételen Ajman az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője szent háborút szorgalmazott a palesztin földek visszaszerzése érdekében, és támogatta, hogy a Hamász a nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó elismerni Izraelt.

Egy Hamász-illetékes, aki a nevének elhallgatását kérte, miután a mozgalom hivatalosan nem kíván reagálni Zavahri támogatására, közölte: A Hamász úgy véli, hogy a iszlám teljesen különbözik Zavahri ideológiájától.

"Az izraeli megszállás elleni harcolunk, és egyetlen ügyünk a jogaink helyreállítása és népünk szolgálata" - közölte a Hamász-illetékes. Hozzátette, hogy semmilyen Palesztinán kívüli csoporttal nincs kapcsolatuk.

A január 25-i palesztin törvényhozási választáson győztes Hamászt bízták meg a kormányalakítással. A mozgalom, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetnek minősített, nem ismeri el Izrael államnak a létezéshez való jogát és számos merényletet követett el izraeli célpontok ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK