Az amerikai elnök keresi a téglákat

2006.03.05. 16:31

Az amerikai kormány számos vizsgálatot indított az utóbbi hónapok sok kellemetlenséget okozó kiszivárogtatói után - írja a The Washington Post vasárnapi számában. Újságírók és jogászok szerint évtizdek óta nem volt olyan jelentős hadjárat a "téglák" felkutatására, mint ami most indult.

Hírszerzési és rendőrségi forrásokra hivatkozva a The Washington Post arról ír, hogy az utóbbi hetekben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más kormányszervezetek alkalmazottjainak a tucatjait hallgatták ki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei.

A nyomozók elsősorban arra kíváncsiak, kik szivárogtathattak ki bizalmas információkat a CIA külföldre kihelyezett titkos vallatóközpontjairól, illetve a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) bírói hozzájárulás nélkül végzett titkos lehallgató tevékenységéről. A gyanúba keveredett alkalmazottakat az FBI egyebek között hazugságvizsgálatnak veti alá.

A neves napilap úgy tudja, hogy a CIA, az FBI és más szervezetek sok alkalmazottja levelet kapott az igazságügyi minisztériumtól, amelyben a tárca megtiltja nekik, hogy olyan kérdéseket vitassanak meg - még ha nem is bizalmas minősítésűek - amelyek az NSA illetékességébe tartoznak.

Médiakutatók, újságírók és jogászok szerint talán egy emberöltő óta nem volt olyan  jelentős hadjárat a kiszivárogtatások ellen, mint amely most van kibontakozóban, és  amely tovább ronthatja az amúgy sem jó viszonyt a Fehér Ház és a sajtó között.

Bill Keller, a The New York Times főszerkesztője a The Washington Postnak nyilatkozva arról beszélt, hogy az utóbbi időben különösen megnőtt a kedv a közérdekű információk visszatartására és célozgatások hangzanak el, hogy a közügyek iránt túlságosan is érdeklődő újságírókat árulóknak bélyegzik meg.

"Nem tudom, a szavakat mennyire követik majd a tettek, de időnként úgy tűnik, mintha a kormány hadat üzent volna idehaza azoknak az értékeknek, amelyek érvényesülését külföldön állítása szerint elő akarja mozdítani" - jegyezte meg a főszerkesztő.

George Bush amerikai elnök tavaly decemberben a Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatásainak a kiszivárogtatását az "ellenséget segítő szégyenletes cselekedetnek" nevezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK