Börtön vagy halál vár Iszmáil Háníjáre, a Hamász miniszterelnök-jelöltjére, ha a szervezet nem hagy fel az erőszakkal. Ezt az ügyvezető izraeli kormányfő pártjának a Kadimának az egyik vezetője, a védelmi poszt várományosa, Avi Dihter közölte vasárnap.

Börtönnel vagy halállal fenyegette meg Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök-jelöltet vasárnap esti rádiónyilatkozatában Avi Dihter, az ügyvezető izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert pártjának, a Kadimának egyik vezetője. "Ha Haníje és emberei folytatják a terror és a merényletek politikáját a hatalomban is, rácsok mögött fogják találni magukat, vagy Jaszin sejk sorsára jutnak" - mondta az izraeli televízióban Dihter, aki korábban az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét főnöke volt.

Ahmed Jaszin sejk, a Hamász radikális palesztin mozgalom szellemi vezetője egy őt célzó izraeli rakétatámadás áldozata lett 2004-ben.

Dihter a védelmi miniszteri poszt várományosa az izraeli kormányban, amennyiben a március 28-i izraeli választásokat pártja, a Kadima nyerné meg. A közvélemény-kutatások szerint a centrista Kadimának jelentős előnye van két fő vetélytársával, a jobboldali Likuddal és a baloldali Munkapárttal szemben.

Iszmáil Haníje 2003 szeptemberében már túlélt egy ellene irányuló merényletet, amikor egy izraeli repülőgép bombát dobott arra a gázai házra, amelyben embereivel együtt tartózkodott. Az izraeli hatóságok korábban többször bebörtönözték, vagy őrizetben tartották. A Hamász január végi választási győzelme után Mahmúd Abbász palesztin elnök őt bízta meg az új palesztin kormány megalakításával.

Avi Dihter szerint Izrael az elszigetelt ciszjordániai zsidó kolóniákról a nagy telepes tömbökbe fogja költöztetni a zsidó telepeseket. Elmondta, hogy Izrael ki akar vonulni egyes ciszjordániai telepekről, de nem távozik azokból a szektorokból, ahol e telepek vannak, azok továbbra is Izrael biztonsági ellenőrzése alatt maradnak. "Ez kizárólag 'civil' szétválasztás lesz, a 'katonai' szétválasztás nincs szándékunkban, amíg nem lesz (palesztin) partnerünk a terrorizmus elleni harcban" - mondta Dihter.

Ehud Olmert kormányfő vasárnap egy Izrael-barát amerikai lobby, az AIPAC washingtoni konferenciáján elhangzott, műholdon közvetített beszédében kijelentette: Izrael nem fog megállapodásra várni végleges határainak kijelölésében, ha úgy találja, hogy a palesztin fél nem kész erre. Ezzel további egyoldalú izraeli lépések sejtetett, ellentmondva Ariel Saronnak, a Kadima alapítójának. A január 4. óta kómában fekvő miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a gázai kivonulás után Izrael nem tesz több egyoldalú lépést.