Megtartotta alakuló ülését az UNDEF

2006.03.06. 23:54

Megtartotta első ülését hétfőn New Yorkban az ENSZ Demokrácia Alapjának (UNDEF) a Tanácsadó Testülete. A tanácskozáson részt vett Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Jan Eliasson, a Közgyűlés svéd elnöke.

A Tanácsadó Testület 11 tagja között van Magyarország is, amelyet az ülésen Bródi Gábor ENSZ-nagykövet képviselt. További tagok: Ausztrália, Benin, Chile, Egyesült Államok, Franciaország, Németország, India, Katar, Indonézia, és a Dél-Afrikai Köztársaság.

Az Egyesült Nemzetek Demokrácia Alapját (United Nations Democracy Fund - UNDEF) Kofi Annan ENSZ-főtitkár hozta létre az ENSZ Közgyűlés tavaly szeptemberi jubileumi csúcstalálkozójának a jóváhagyásával. Az UNDEF célja a demokrácia előmozdítása szerte a világon a demokratikus intézmények megerősítésére és a demokratikus kormányzás elősegítésére hivatott programok támogatásával.

Az ENSZ több tagja kötelezte el magát az alap pénzügyi támogatása mellett, amely 32 millió, illetve a kilátásba helyezett összegekkel együtt 41 millió dollár felett rendelkezhet. Magyarország elsőként nyújtott konkrét, anyagi támogatást az UNDEF számára az ország gazdasági teherviselő képességével arányban álló 25 ezer dolláros összeggel. A legnagyobb hozzájáruló az Egyesült Államok és India 10-10 millió dollárral.

Az UNDEF a Tanácsadó Testületén keresztül terjeszti elő javaslatait az ENSZ főtitkárának a támogatásra érdemes projektekről. Magyarországnak az a célja, hogy az alap támogatáspolitikájának meghatározása során a kisebbségek, köztük a nemzeti kisebbségek jogainak fejlesztését célzó programok is támogatásban részesülhessenek.

Bródi Gábor az ülésen emlékeztetett rá, hogy Magyarország az UNDEF felállítását vezérlő elvi megfontoláshoz hasonló elképzeléssel tavaly létrehozta a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Intézetét. A magyar kormány határozott szándéka, hogy szoros és hatékony együttműködés alakuljon ki a két intézmény között.