Öngyilkos lett börtönében egy háborús bűnös

2006.03.06. 12:24

Végzett magával hágai börtönében Milan Babic egykori horvátországi szerb vezető, akit háborús bűnök elkövetése miatt ítéltek el.

Öngyilkos lett börtönében Milan Babic, a háborús bűncselekmények vádjával Hágában elítélt egykori horvátországi szerb vezető - erősítette meg hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszék. A közlemény szerint vasárnap este találták holtan Babicot, és azonnal értesítették a holland hatóságokat. A rendőrségi szakértők megállapították, hogy a férfi öngyilkos lett. A közlemény arról ugyanakkor nem ad tájékoztatást, hogy miként végzett magával.

Ez a második alkalom, hogy egy hágai fogvatartott öngyilkosságot követ el. Az első a szintén horvátországi szerb Szlavko Dokmanovic volt, aki 1998-ban ölte meg magát.

Babicot 13 évi szabadságvesztéssel sújtották 2004-ben, miután bűnösnek találták emberiség elleni bűntettek elkövetésében. Babic elismerte, hogy üldözte a nem szerb lakosságot az 1991-ben kikiáltott szakadár Krajinai Szerb Köztársaság területén, amelynek ő volt az elnöke. A köztársaságot azután kiáltották ki, hogy Horvátország függetlennek nyilvánította magát.

Az ENSZ ügyészei Babicot Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök egyik legfőbb szövetségesének tartották. A polgári foglalkozását tekintve fogorvos Babic a tárgyaláson bűnbánatot tanúsított korábbi tetteiért. Beismerő vallomásáért cserében az ügyészség ejtett vele szemben négy másik - egyebek mellett gyilkossággal, kegyetlenkedéssel - kapcsolatos vádpontot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK