A Hamasz nem tagolódik be a palesztin biztonsági erőkbe

2006.03.07. 21:50

Nem tagolódik be a palesztin biztonsági erőkbe a Hamasz radikális palesztin mozgalom katonai szárnya - közölte a csoport egy szóvivője kedden.

Abu Obeida egy interjúban a Hamasz internetes honlapján közölte, hogy a mozgalom fegyveres szervezetét, az Ezzeddin el-Kasszám Brigádokat nem szerelik le és nem tagolják be a palesztin biztonsági erőkbe. A kérdés azért került a figyelem központjába, mert a Hamasz alakítja meg az új palesztin kormányt, illetve felügyeli majd a palesztin biztonsági erők egy részét.

Abu Obeida kifejtette, hogy nem a biztonsági erők tagjai jelentenek gondot, hanem az a politika, amit követnek. - A Hamasz katonai szárnya nem fog beolvadni a biztonsági erőkbe, minden körülmények között megőrzik annak jelenlegi szervezeti formáját - hangoztatta. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is érvényben van az Izraellel közel egy éve kötött tűzszünet, amit a Hamasz továbbra is tiszteletben tart majd.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter éppen kedden közölte, hogy Iszmáil Haníje kijelölt palesztin miniszterelnök sem mentesülhet a célzott izraeli csapásoktól, amennyiben pártja, a Hamasz folytatja támadásait Izrael ellen.

A radikális mozgalom azt állítja, hogy a fegyveres és politikai szárnya különáll egymástól, de ezt az érvelést Izrael nem fogadja el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK