Az amerikai védelmi miniszter szerint tudnak róla, hogy Irán zavarkeltés céljából a Köztársasági Gárda katonáit küldi Irakba. Donald Rumsfeld szerint Irán rá fog jönni, hogy ez téves lépés volt.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kedden azzal vádolta meg Iránt, hogy a Köztársasági Gárda katonáit küldi Irakba zavarkeltés céljából. Rumsfeld a részletekre nem tért ki, de sejtetni engedte, hogy Irán, amely közel egy évtizeden át háborúzott az 1980-as években a 2003-ban megbuktatott Szaddám Huszein vezette Irakkal, végül megbánja ezt a lépést.

"Embereket küldenek Irakba, hogy olyan dolgokat kövessenek el, amelyek kárt okoznak Irak jövője szempontjából" - mondta Rumsfeld a Pentagonban tartott sajtóértekezletén. "Mi tudunk erről. Úgy gondolom, ez olyan dolog, amit - visszatekintve rá - tévedésnek tartanak majd".

Rumsfeld a részletekre nem tért ki, csak annyit közölt, hogy az Irakba beszivárgók a Köztársasági Gárda al-Kudsz hadosztályának a tagjai, amelynek a feladata az iszlám forradalmat fenyegető veszély elhárítása.

Donald Rumsfeld és más amerikai illetékesek korábban már vádolták azzal Iránt, hogy részt vesz robbanószerek és pokolgépek gyártására alkalmas berendezések Irakba juttatásában, de Rumsfeld eddig nem tett említést az iráni hadseregről.