A madárinfluenza H5N1-es vírusával fertőzött nyestet találtak a németországi Rügen-szigeten, ott, ahol korábban fertőzött macskákra is bukkantak. Eközben kiderült, hogy egy Szerbiában, Észak-Bácskában talált döglött hattyú is a kórokozót hordozta.

A madárinfluenza H5N1-es vírusával fertőzött nyestet találtak az észak-németországi Rügen szigetén. A német szövetségi állategészségügyi intézet szerint a még élő kisragadozóra március 2-án, Schaprodéban bukkantak, ugyanabban a körzetben, ahol korábban három, ugyancsak ezzel a vírussal fertőzött, kimúlt macskát találtak. A nyest élt, amikor rábukkantak, de a vírus felfedezése után elpusztították. Thomas Mettenleiter, az intézet igazgatója szerint bár nyestben a világon először mutatták ki a madárinfluenza kórokozóját, a járvány értékelése ettől alapvetően nem változott.

Eközben ugyancsak az emberre is veszélyes vírus pusztít a magyar határhoz közeli, észak-bácskai Monostorszegen (Backi Monostor). A szerbiai mezőgazdasági minisztérium szerint megérkezett az angliai Weybridge-ben működő referencia-laboratóriumból annak a hattyúnak a szövettani vizsgálata, amelynek tetemében, korábban megállapították a madárinfluenza H5-ös típusú vírusának jelenlétét. A londoni laboratórium eredményei szerint a H5N1 altípusról van szó.

A döglött hattyút február 28-án találták a Zombor melletti Monostorszegen, a Duna-Tisza-Duna csatornában. A település a horvát határtól egy kilométerre, a magyar határtól pedig 15 kilométerre fekszik. Azóta, ugyanakkor még két madárinfluenzás hattyúra bukkantak itt, illetve a szerbiai-boszniai határfolyó, a Drina mellett fekvő Bacevciben. Monostorszeg és Bacevci környékén tíz, illetve húsz kilométeres körzetben karantént hirdettek, de a baromfiállományt nem pusztították el, mivel az aprójószágra még nem terjedt át a kór.