Blair Szlovákia dinamikus fejlődését méltatta Pozsonyban

2006.03.10. 2:05

Figyelemre méltó nagyrabecsüléssel szólt Szlovákia utóbbi években tapasztalható dinamikus fejlődéséről Tony Blair brit kormányfő, aki csütörtökön késő este érkezett kétnapos hivatalos szlovákiai látogatásra Pozsonyba.

"Nem vagyok egyedül, csupán egy azon sokak közül, akik elismerjük Szlovákia utóbbi években végbement fejlődését. Ámulattal adózunk a szlovák gazdaság teljesítményének, egyszersmind annak az elszántságnak, melynek nyomán országuk a NATO és az Európai Unió jó partnereként igen jól tudott és tud szerepelni" - fogalmazott az idő előtti választásokat alig három hónappal megelőzően Pozsonyba látogató Blair újságírók előtt vendéglátójával, Mikulás Dzurinda szlovák kormányfővel folytatott találkozója után.

Blair nem csak jó kollégának, igen jó barátnak is nevezte Dzurindát, aki az elmúlt hetekben elveszítette kereszténydemokrata koalíciós partnerét (KDH), és azóta a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) kormányoz még június derekáig, a kormányválság nyomán bekövetkező idő előtti választásig. Dzurinda hasonló elismeréssel méltatta vendége érdemeit, aki - szavai szerint - nem csak hazájában, hanem Európa-szerte a terrorizmus ellen harcoló politikusok vezető személyiségének bizonyult.

Éjszakai sajtótájékoztatóján Tony Blair Pozsonyban arról is beszélt, hogy tapasztalatai szerint milyen keserves politikai küzdelmek árán lehet csak végigmenni a változásokhoz vezető úton, mert a folyamat során az emberek sokszor képtelenek előre látni "az igényes és fájdalmas reformfolyamatok majdani hozadékait." Jelenleg azonban épp azok az országok képesek megküzdeni a jelzett problémával, amelyek fel tudták mutatni a reformok hosszú távú társadalmi hasznosságának hiteles ígéretét - fejtette ki az Egyesült Királyság kormányának miniszterelnöke, aki külön kiemelte annak jelentőségét, hogy országa és Szlovákia hasonlóképpen tekint a jövőbe, azonos módon nyitottnak és dinamikusan fejlődő közösségnek látja a jövő Európáját.

Tony Blair a tiszteletére rendezett késő éjszakai díszvacsorán találkozott Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártja elnökével, a szlovák parlament megbízott elnökével is. Blair pénteken a pozsonyi Komensky Egyetemen diákok hallgatósága előtt tart előadást, fogadja őt Ivan Gasparovic államfő, majd kora délután Prágába utazik tovább Szlovákia fővárosából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK