Több ezer CIA-ügynök azonosítható a neten

2006.03.12. 10:17

Az interneten könnyűszerrel azonosítható 2600 CIA-alkalmazott - állítja a Chicago Tribune. Az amerikai napilap híváslisták, jegyzőkönyvek alapján azonosította a CIA ügynökeit. A CIA elismerte: az internet korában nagyobb kihívást jelent az alkalmazottak tevékenységének eltitkolása.

Internetes keresés révén könnyűszerrel azonosítható az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közel 2600 alkalmazottjának személyazonossága és az ügynökség két tucat egyesült államokbeli fedett "munkahelyének" holléte - írta saját nyomozásának eredményeire hivatkozva a Chicago Tribune.

Az amerikai napilap telefonos híváslisták, ingatlanügyletek, választási jegyzőkönyvek és vagyonadó-iratok, valamint más pénzügyi és jogi dokumentumok tanulmányozása alapján azonosította a CIA-alkalmazottakat. A lap megtalálta a CIA belső telefonszámainak egy részét, illetve fedésben dolgozó ügynökök által használt levelezési címeket is. Az újság neveket és egyéb részleteket nem tett közzé, arra hivatkozva, hogy ez veszélybe sodorhatná a CIA alkalmazottait.

A Chicago Tribune megemlítette, hogy az ügynökként azonosított 2653 személy közül nem mindenki dolgozik fedésben. Egy részük nyíltan az ügynökségnek dolgozó elemző, vagy a CIA valamely vezető tisztségviselője, mint például George Tenet volt CIA-igazgató.

A lap kutatásai eredményének egy részét megosztotta az ügynökség illetékeseivel, akik elismerték, hogy az előttük bemutatott listákon valóban szerepelnek fedésben dolgozó CIA-alkalmazottak.

Tom Crispell CIA-szóvivő a hét végén az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: állandóan foglalkoznak a fedés tökéletesítésével, az alkalmazottak valódi kilétének, tevékenységének eltitkolása azonban az internet korában jóval összetettebb feladatot jelent, mint korábban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK