Direkt vehetett be rossz gyógyszert Milosevic

2006.03.13. 11:24

Egy Milosevic vérmintáit vizsgáló holland toxikológus szerint a volt jugoszláv elnök szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely hatástalanította a neki adott vérnyomáscsökkentőket. A szombaton elhunyt, háborús bűnökkel vádolt Milosevicen vasárnap elvégzett kórboncnoki vizsgálat szerint halálát szívroham okozta. Hozzátartozói eközben azon vitáznak, hol helyezzék végső nyugalomra a volt elnököt, özvegye pedig az ellene kiadott elfgatóparancs visszavonását kezdeményezte, hogy részt vehessen egy esetleges szerbiai temetésen. 

Slobodan Milosevic szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely hatástalanította a magas vérnyomására kapott orvosságot - közölte hétfőn egy holland toxikológus. A néhai szerb és jugoszláv elnök vérét elemző Ronald Uges megállapítása szerint a Hágában őrzött Milosevic rifampicin hatóanyagú, nem neki felírt orvosságot vett be, amely semlegesítette a magas vérnyomására adagolt szer hatását. Uges ezt a vérminta elemzése nyomán mutatta ki.

A háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv elnököt szombaton reggel holtan találták hágai cellájában. A vasárnapi kórboncnoki vizsgálat azt állapította meg, hogy Milosevic természetes halált halt - szívrohamot kapott -, jóllehet akkor még, vérének egy esetleges mérgezésre vonatkozó elemzése nem történt meg. A rossz gyógyszer bevétele öngyilkossági szándékra utalhat, ennek lehetőségét ügyvédje szombaton még elvetette. A BBC-nek nyilatkozó Steven Kay szerint védence meg akarta várni pere végét.

Halálának esetleges nem természetes okáról azt követően kezdődtek el a találgatások, hogy nyilvánosságra került egy levél, melyben Milosevic azon panaszkodott, hogy olyan - lepra és tbc kezelésére szolgáló - gyógyszereket kap, amelyek hatástalanítják a magas vérnyomására felírt orvosságok hatását. A levelet egy nappal halála előtt írta a volt elnök, és az orosz külügyminisztériumnak címezte. Erre csak ráerősít szerb ügyvédjének állítása, aki szerint megmérgezték, és aki miatt a vasárnapi belgrádi bulvárlapok azt állították, hogy Milosevciet Hága ölte meg.

A vérnyomásproblémákkal és szívpanaszokkal küzdő Milosevic ugyanakkor nem sokkal halála előtt hiába kérvényezte oroszországi kezelésének engedélyezését, azt szökésveszélyre hivatkozva elutasították a hágai bíróságon. Milosevic bátyja, fia és felesége Oroszországban élnek. Özvegye és fia a szerb hatóságok ellenük kiadott elfogatási parancsa miatt nem látogathatták meg Hágában őrzött hozzátartozójukat. Egyes feltételezések szerint az oroszországi kezelést főkét azért kérelmezte Milosevic, hogy találkozhasson családjával.

Eközben Milosevic bátyja, Borislav szívpanaszokkal kórházba került. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a férfi a Bakuljev szívközpontban van kivizsgáláson. "Az éjszaka rosszul éreztem magam, de nem kaptam infarktust" - mondta a a hírügynökségnek Borislav, aki korábban Jugoszlávia moszkvai nagykövete volt, jelenleg üzletemberként él az orosz fővárosban.

Vita a temetésről

Milosevic gyermekei, özvegye és szerbiai hívei közben azon vitáznak, hol temessék el a volt jugoszláv elnököt. Özvegye Mirjana Markovic legutóbbi nyilatkozata szerint szülőhelyén, a Belgrádtól nem messze fekvő Pozarevácon szeretné eltemettetni a volt elnököt. Lánya, Marija ugyanakkor a Milosevic-család ősi otthonában, a montenegrói Lijeva Rekában helyezné végső nyugalomra apját. Milosevic politikai örökösei, a Szocialista Párt tagjai pedig azt javasolták, hogy a volt elnököt a "Nagyok sugárútján", a belgrádi temető kiemelkedő személyiségeknek fenntartott részén temessék el.

Milosevic özvegye nem vehet részt egy esetleges szerbiai szertartáson, mivel ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a hatóságok. Politikai hívei ugyancsak hiába szeretnének állami temetést, Boris Tadic szerb elnök közölte, egy esetleges állami temetés "egyáltalán nem lenne helyénvaló". Tadic azt is elutasította, hogy a Mirjana Markovic ellen folyó eljárást megszüntesse, hogy az özvegy részt vehessen egy esetleges szerbiai búcsúztatón. 

Az özvegy azonban héftőn az elfogatóparancs visszavonását kérte egy belgrádi bíróságtól. Az érintett bíróság megerősítette, hogy az özvegy jogi képviselője útján a férje halálából adódó megváltozott körülményekre hivatkozva adta be a kérelmet. A hatalommal való visszaéléssel és ingatlanüzérkedéssel vádolt Markovic ellen azután adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot az Interpolon keresztül, hogy nem jelent meg a belgrádi bíróságon folyó peres eljáráson.

A szerb kormány ugyanakkor attól tart, hogy egy szerbiai temetést kínossá tenne a volt elnök keményvonalas híveinek demonstrációja. Alternatívaként felmerült, hogy Oroszországban temessék el, de ezt Milosevic lánya, Marija ellenzi.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK