Lecsaptak a sárkányeregetőkre a pakisztáni rendőrök

2006.03.13. 14:31

Közel másfél ezer embert tartóztattak le tiltott sárkányeregetésért a pakisztáni Pandzsáb tartományban. A hagyományos helyi tavaszünnep egyik látványossága a papírsárkány-párbaj, ám az utóbbi időben a sárkányok zsinórjai egyre több halálos sebesülést okoztak. Az ünnep előtt 7-en haltak meg emiatt, ezért tiltották be a helyi hatóságok a sárkányeregetést.

Több mint 1400 embert tartóztattak le papírsárkány-eregetésért Kelet-Pakisztánban. A helyi hatóságok ugyanis megtiltották a sárkányeregetést a háromnapos tavaszünnep, a baszant alatt, mivel a sárkányok - fém- vagy üvegszilánkokkal megerősített - zsinórjai egyre több ember halálát vagy sebesülését okozták. Az idei ünnep előtt például hét ember halt meg. A lahore-i polgármester azzal védte meg a szokatlan intézkedést, hogy míg tavaly 19, idén egy ember sem halt meg sárkányzsinóroktól az ünnep vasárnapra eső csúcspontján - írja a CNN.

Az ünnep alkalmával hagyományos sárkányeregető versenyeken ugyanis párharcokat vívnak egymással a sárkányosok, és az győz, akinek sikerül az ellenfél sárkányát a földre küldenie. A győzelem érdekében azonban sokan különböző eszközökkel - fémpengékkel, üvegszilánkokkal - igyekeznek megerősíteni a sárkányok zsinórját. A rendőrség a hétvégén számos otthonban tartott házkutatást, ahol a hátsó kertekből sárkányokat eregettek. Sokan azonban a rendőrök érkezésekor inkább elvágták a repülőalkalmatosságok zsinórját, hogy hadd szálljanak csak el és megússzák a pénzbüntetést vagy az akár 6 hónapig terjedő szabadságvesztést.

A rendőrség szerint péntek óta összesen 1430 embert vettek őrizetbe, a többséget Lahore-ban sárkányeregetésért, keveseket pedig azért, mert az ünneplés hevében a levegőbe lövöldöztek. Előtte is sokakat tartóztattak le azonban - 1100 embert -, őket azért, mert speciális megerősített sárkányzsinórokat gyártottak vagy forgalmaztak.

A baszant-fesztiválnak több évszázados hagyománya van Pandzsáb tartományban. A hindiül sárgát jelentő 'baszant' szó a tavasz idején sárgába boruló virágzó mezőkre utal. A sárkányeregetéssel és a tetőteraszokon tartott lármás bulikkal járó ünnepséget ugyanakkor a hithű muszlimok elutasítják, mondván, az hindu ünnep - írja a CNN.

KAPCSOLÓDÓ CIKK