Orosz tévések szerint is volt CIA-börtön Ukrajnában

2006.03.13. 13:28

Kijev tagadja, de egy orosz televíziós riport szerint is volt titkos CIA-börtön Ukrajnában. Ezt az ügy nemzetközi botránnyá dagadását követően számolták fel - hangzott el a Rosszija orosz tévé egyik riportjában.

Egy orosz televízióriport szerint minden kijevi tagadás ellenére volt titkos CIA-börtön Ukrajnában. A Rosszija televízió vasárnapi riportműsora szerint valószínű, hogy a CIA emberei Lengyelországból és Romániából vittek át foglyokat az ukrajnai létesítménybe. Amikor kitudódott, hogy Lengyelországban és Romániában működtek ilyen börtönök, és kezdett botránnyá dagadni az ügy, a CIA jobbnak látta áthelyezni foglyait az ukrajnai helyszínre - hangzott el a riportban.

Az állításokat az ukrán állambiztonsági hivatal szóvivője, Marina Osztapenko "badarságnak" nevezte. Andrij Liszenko védelmi minisztériumi szóvivő szerint ilyen intézmény nem létezhetett a védelmi miniszter tudta nélkül, márpedig ő nem tud ilyesmiről.

A témát alig két héttel az ukrán parlamenti választások előtt melegítették fel. A választási kampány egyik fő témája az ország külpolitikai orientációja. Viktor Juscsenko elnök és híveinek tábora Ukrajna NATO-tagságának elérésére törekszik, míg a választáson esélyesebb Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártja inkább Moszkvával fonná szorosabbra a szálakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK