Bizalmatlansági indítvány Bush ellen

2006.03.14. 6:41

A lehallgatási botrány miatt kezdeményezett bizalmatlansági indítványt George Bush ellen egy demokrata szenátor. Russel Feingold indítványát ugyanakkor kicsi az esélye, hogy megszavazná a republikánus többségű amerikai felsőház. Eközben a legfrissebb felmérések szerint Bush népszerűsége soha nem látott mélypontra süllyedt.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be egy demokrata párti szenátor George Bush amerikai elnök ellen az államfő által engedélyezett telefonlehallgatások körüli botránnyal kapcsolatban. A kezdeményezés ugyanakkor a felsőházi republikánus párti többség miatt várhatóan kudarcba fullad.

Russel Feingold hétfőn terjesztette elő indítványát, és arra hivatkozott, hogy Bush elnök törvénysértést követett el, amikor felhatalmazást adott, hogy az amerikai titkosszolgálat hivatalos bírósági engedély nélkül hallgasson le telefonbeszélgetéseket az Egyesült Államok területén.

Feingold szerint indítványa módot adna a törvényhozásnak, hogy a lehető legerőteljesebben kifejezze rosszallását, anélkül, hogy megkezdenék az elnök hivatalból való elmozdítását célzó eljárást. Arlen Specter, a szenátus jogi bizottságának befolyásos elnöke azzal vágott vissza, hogy Feingold kezdeményezése "túlzó".

A szenátus még nem döntött attül, mikor szavazzanak a bizalmatlansági indítványról, amely ugyanakkor eleve kudarcra van ítélve, mivel a republikánusok 55 fős többségben vannak a 100 tagú felsőházban.

Bizalmatlansági indítványt csak elvétve alkalmaznak az amerikai parlamenti rendszerben. Valójában a felsőház rosszallásának kinyilvánítását szolgálja, de nincs kötelező jogi ereje, sem azonnali gyakorlati következménye. Egyetlen amerikai elnök vált ilyen indítvány áldozatává, Andrew Jackson 1834-ben, amikor nemzeti bankot akart létrehozni - mondta Betty Koed szenátusi történész.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK