Folytatódtak a francia diáktüntetések

2006.03.14. 19:42

Jacques Chirac francia elnök feltétlen támogatásáról biztosította kormányát az első munkavállalási szerződésről (CPE) szóló törvény végrehajtásában, miközben kedden újabb összecsapások voltak Párizsban rendőrök és a Sorbonne egyetem közelében a törvény visszavonását követelő diákok között.

"Természetes, hogy teljesen és feltétel nélkül támogatom a francia kormányt az első munkavállalási szerződésről szóló törvényt illetően" - jelentette ki Chirac a francia-német kormányülés után Berlinben. A népszerűségi listákon az elmúlt napokban 11 pontot vesztett Dominique de Villepin miniszterelnök a törvény bevezetése ellen több napja tartó tüntetéshullám miatt nem kísérte el az államfőt a német fővárosba, s a francia nemzetgyűlésben ismételten kizárta annak lehetőségét, hogy a CPE-t visszavonná a kormány.

Az első munkaszerződésről szóló törvény a 26 éven aluliakra vonatkozik, és jogot ad a munkaadóknak arra, hogy az első két évben indoklás nélkül felmondjanak a fiatal munkavállalóknak. A kormány ezzel a törvénnyel kívánja a munkaerőpiacot rugalmasabbá tenni, s így a fiatalok 23 százalékát érintő munkanélküliséget csökkenteni.

A szakszervezetek és diákszervezetek által meghirdetett tiltakozó megmozdulásokhoz eddig a 84 francia egyetemből ötven csatlakozott, ahol részben vagy teljesen szünetel az oktatás. Öt egyetem rektora támogatva az egyetemisták megmozdulását szintén a törvény visszavonását kérte a kormánytól. A tüntetéshullám kedden a gimnáziumokban is megindult, ahol gyűléseket szervezetek a tiltakozók.

A délután folyamán ismét összecsapások voltak Párizsban rendőrök és a négy napja zárva tartó Sorbonne egyetem közelében tüntető több száz diák között. Az 1968-as diáklázadás központjának számító Latin negyedben ötezren követelték a törvény visszavonását. Az összecsapásokra akkor került sor, amikor néhány tüntető üvegekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták szét a rendbontókat. Ellenzéki szocialista képviselők a nap folyamán az alkotmánybírósághoz fordultak a parlament által a múlt héten elfogadott törvény hatályon kívül helyezését kérve.

A Le Monde című párizsi napilap Déja vu című szerkesztőségi cikke szerint a francia kormánytól megszokott makacsság inkább csak növeli, mintsem lecsillapítaná a kedélyeket. A fiatalok éretlennek vagy a baloldal által manipuláltnak való beállítása eddig mindig visszafele sült el a francia történelemben - véli a tekintélyes újság, amely szerint két választása maradt a kormánynak. Vagy visszavonja a törvényt, vagy hagyja, hogy az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezze azt - írta a Le Monde.

KAPCSOLÓDÓ CIKK