Meghosszabbította az Irán elleni embargót az USA

2006.03.14. 6:58

A terrorizmus támogatására, az emberi jogok elnyomására, és az atomfegyver megszerzésére való törekvésre hivatkozva meghosszabbította az Irán ellen 11 éve bevezetett embargót az USA. A szankciók tiltják a két állam közötti kereskedelmet.

George Bush amerikai elnök hétfőn rendeletben hosszabbította meg az Egyesült Államok által tizenegy éve Iránnal szemben bevezetett olajembargót és egyéb gazdasági büntetőintézkedéseket, a teheráni politika által jelentett fenyegetésre hivatkozva. Az elnök a törvényhozásnak küldött átiratában azzal indokolta rendeletét, hogy máig sem oldódott meg az a válság, amely miatt a szankciókat 1995. március 15-én bevezették.

Frederick Jones, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságíróknak nyilatkozva a kifogásolt iráni lépések közé sorolta, hogy a teheráni vezetés támogatja a terrorizmust, beleártja magát a térségbeli országok ügyeibe, Iránban nem engedi megfelelő módon érvényesülni az emberi jogokat és atomfegyver birtoklására törekszik.

Az Iránnal szembeni amerikai büntetőintézkedések megtiltják a két ország közötti kereskedelmi forgalmat, közte iráni olaj amerikai vásárlását - közölte a washingtoni pénzügyi tárca szóvivője.

Az Egyesült Államok szeretné elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa keményen lépjen fel Iránnal szemben Teherán nukleáris ambícióinak megfékezése végett. A Bush-kormányzat azt gyanítja, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit Teherán cáfol.

KAPCSOLÓDÓ CIKK