Szándékos félrekezelést gyanított Milosevic

2006.03.14. 12:18

Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök egy március 8-án kelt, az orosz külügyminisztériumnak címzett levelében azt állította, hogy hágai börtönének orvosai szándékosan félrekezelték őt. Fia szerint a szerbiai hatóságok fenyegetésekkel igyekeznek megakadályozni, hogy Slobodan Milosevicet Szerbiában helyezzék végső nyugalomra, ezért Moszkvában temetné el apját.

Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök egy március 8-án kelt, az orosz külügyminisztériumnak címzett levelében azt állította, hogy hágai börtönének orvosai szándékosan félrekezelték őt. A levélben, amelynek angol fordítását a szombaton szívrohamban elhunyt Milosevic ügyvédje bocsátotta több hírügynökség rendelkezésére, a háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűntettekkel és népirtással vádolt egykori államfő leírta: március 7-én kapta meg egy január 12-i orvosi vizsgálat eredményét. Eszerint az orvosok olyan szerek jelenlétét állapították meg a vérében, amilyet általában tuberkulózis, illetve lepra kezelésére szoktak alkalmazni. Milosevic viszont kijelenti: öt éve tartó fogsága alatt soha nem szedett semmilyen antibiotikumot, és ezen idő alatt influenzát leszámítva nem szenvedett semmilyen fertőző betegségben sem.

A volt jugoszláv elnök azt a tényt, hogy a vizsgálati eredménnyel közel két hónapig vártak, miközben megtagadták azt a kérését, hogy Oroszországba szállítsák őt gyógykezelésre, úgy értékelte, hogy a hágai orvosok attól féltek: egy alapos oroszországi kivizsgálás kideríthette volna, hogy az életére törnek. Milosevic magát a vizsgálati eredményt is manipulációnak tekintette,  amelyet azok hajtottak végre, akik ellen "háborús időkben a hazáját védte és akik el akarják őt hallgattatni." Közben emlékeztetett arra is, hogy korábban orosz orvosok megerősítették az ő súlyos agyér-problémáit, amelyek miatt sürgős kezelésre szorulna.

Nincs helye a temetésnek

Apja szerbiai temetésének akadályozásával vádolja Slobodan Milosevic fia a szerb hatóságokat. Marko Milosevic közölte, az orosz hatóságokhoz fordul, hogy átmenetileg Moszkvában temettethesse el apját. A fiú szerint a moszkvai polgármesternek nincs kifogása ez ellen, ugyanakkor szerinte a belgrádi hatóságok "hivatalos és nem hivatalos formában is fenyegetéseket fogalmaznak meg", hogy elkerülhessék Slobodan Milosevic szerbiai temetését.

Marko kedden indul Hágába, hogy átvegye apja holttestét. A BBC-nek nyilatkozó Boris Tadic szerb elnök ugyanakkor közölte, csak a családon múlik, hol helyezik végső nyugalomra az elhunytat.

Egy belgrádi bíróság érvénytelenítette a Milosevic özvegye ellen korábban kiadott elfogatási parancsot. Ezel megnyílt az út Mirjana Markovic előt, hogy részt vegyen férje esetleges szerbiai  temetésén. Erről Milosevic pártjának, a Szerb Szocialista Pártnak a főtitkára, Zoran Andjelkovic számolt be kedden. A döntés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy okvetlenül Belgrádban hantolják el Milosevicet, bár kedden Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök is bejelentette: Szerbiában temethetik el Slobodan Milosevic egykori jugoszláv államfőt. Korábban ugyanez a bíróság emelt vádat Markovic ellen hatalommal való visszaélés miatt. Az egykori jugoszláv vezető felesége 2003-ban Moszkvába menekült a letartóztatás elől. Boris Tadic elnök korábbi nyilatkozata szerint ugyanakkor a nő ellen felhozott vádakat nem fogják ejteni.

Hivatalosan is vége a pernek

Eközben a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó Nemzetközi Törvényszék hivatalosan is bejelentette, hogy a vádlott halála miatt ítélet nélkül befejeződött Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök pere. A balkáni háborúkért fő felelősnek tartott egykori államfőnek háborús bűnökért, emberiesség elleni bűnökért és népirtásért kellett volna felelnie.

A per folytatását - még a múlt héten - kedd délelőttre tűzték ki, ám Milosevic szombati halála miatt a tárgyalásra már csak az eljárás hivatalos lezárása miatt volt szükség. Az öt éve tartó eljárásból már legfeljebb csak hetek lettek volna hátra, és az év végére ítélethirdetés is várható volt. Azt már nem tudni, milyen büntetést kapott volna a szombaton elhunyt volt elnök, Carla Del Ponte törvényszéki főügyész szerint ugyanakkor súlyos börtönbüntetés várt volna rá.

A volt ellenség is aláírta a részvéttáviratot

A hágai Nemzetközi Törvényszék őrizetében lévő vádlottak közül harmincnégyen fejezték ki részvétüket Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök elhunyta miatt családjának. A részvétnyilvánítás a Politika és a Vecernje Novosti című belgrádi lapok hirdetési rovatában jelent meg kedden. A részvétnyilatkozatot, amely - címe szerint - egyúttal "utolsó tiszteletadás" is kívánt lenni a "hágai harcostársnak", még korábbi ellenfele, Ante Gotovina horvát tábornok is aláírta. Őt a horvátországi szerbek terhére elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolja a hágai törvényszék. Tavaly decemberben fogták el.

A többi aláíró között van Ljube Boskovszki volt macedón belügyminiszter, Vojislav Seselj "csetnik vajda", Milosevic egykori szövetségese és koalíciós partnere, valamint Veselin Sljivancanin, jugoszláv hadsereg egykori főtisztje, aki ellen a balkáni háborúkban, horvát polgári személyek meggyilkolása miatt emeltek vádat.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK