Elmarad a székelyek elleni tüntetés

2006.03.14. 18:16

Mégsem szervez ellentüntetést a szélsőséges Nagy Románia Párt vezére, Corneliu Vadim Tudor a március 15-i székely nagygyűlésre. Korábban mág százezer hazafit akart Székelyudvarhelyre vinni Tudor.

Miután Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester biztosította Traian Besescu román elnököt, hogy nem lesz incidens a március 15-i székely nagygyűlésen, a Nagy Románia Párt vezetője is visszavonulót fújt. Mint ahogy az [origo] is beszámolt róla, korábban elterjedt, hogy március 15-én a Székely Nemzeti Tanács által rendezett székelyudvarhelyi megemlékezésen kikiáltják a székely autonómiát.

Bár a szervezők kezdettől fogva cáfolták az értesülést, az ultranacionalista Nagy Románia Párt vezetője, Corneliu Vadim Tudor kijelentette, százezer követőjével jelenik meg a nagygyűlésen, hogy megvédje az ország egységét. Hétfőn Tudor közölte: mégse rendez ellentüntetést a híveivel, de "odafigyelnek", és ha szükség lesz rá, közbelépnek.

Nem volt tehát eredménytelen Basescu elnök kísérlete, hogy megmutassa: nem tűri el, hogy bárki is játszadozzék Románia területi integritásával. A múlt héten még feszültséghez vezetett, hogy a marosváráshelyi rendőrség elkobozta az Európai Idő című székely ultranacionalista lap példányait, melyben a "Mit kíván a székely nemzet?" (A székelyek 12 pontja) című állítólagos autonómiakiáltvány megjelent. 

A lap internetes portálján a kiáltvány megújult formában, hasonló tartalommal ismét olvasható - "A székelyek 12 rovása" címmel. A felhívás "a székely nép életterét, kultúráját és szabadságát" követeli és hogy a magyarság vállaljon felelősséget a székelyek önrendelkezési jogáért. A kiáltvány várhatóan elhangzik majd a szerdai gyűlésen.

Az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete közleményben tudatta, hogy nem tartja helyesnek kockára tenni politikai gyűlések rendezésével azokat a magyar nemzeti ünnepnapokat, amelyeket a román hatalom parlamentáris úton már elismert. A székely gyűlést a szervezők épp akkora időzítették, amikor az RMDSZ koalíciós partnereivel tárgyal a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadásáról. "A magyar kártya" kijátszása ronthatja a törvény elfogadásának esélyeit - vélik RMDSZ-körökben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK