Iránt tekintik a legnagyobb jövőbeni fenyegetésnek az USA stratégái - írja a Times az új amerikai védelmi stratégiára hivatkozva. A dokumentum a Kínával kapcsolatos elavult gondolatoktól óvja az amerikai politikusokat, ezen kívül kijelenti: a megelőző csapások fenyegetésével lehet sakkban tartani az elnyomókat.

Az amerikai védelmi stratégiai három év után frissített változata szerint Irán jelenti a legnagyobb problémát az USA számára a jövőben - írja a Times. A stratégia szerint az Irán megtörésére irányuló amerikai diplomáciai hadjáratnak akkor is sikerrel kell járnia, ha a katonai beavatkozás nem lehetéges.

A domkumentum számos új elemet tartalmaz 2002-es elődjéhez képest, amely az 1990-es évek elején Donald Rumsfeld, jelenlegi védelmi miniszter által felvázolt irányelvekre épült. A stratégia például óva int a Kínával - és az erőforrásokért folyó küzdelemmel - kapcsolatos, elavult gondolkodástól.

Oroszországgal kapcsolatban a stratégia úgy véli, hogy Moszkva kezd letérni a demokrácia ösvényéről. A dokumentum szerint Washington és Moszkva jövőbeni kapcsolata attól függ, milyen politikai értékeket hajlandó magáévá tenni az orosz vezetés a jövőben.

A stratégia egyik különleges új eleme, hogy szerves részévé váltak a megelőző csapások. "Jobb lesz a világ, ha az elnyomók tisztában vannak vele, hogy saját veszedelmükre törekedhetnek csak tömegpusztító fegyverek létrehozására" - fogalmaz a dokumentum.