Koszovóba vezényeltek 600 német NATO-katonát, hogy ellenőrizzék a békefenntartók hadrafoghatóságát és készen álljanak bármiféle válságra a bizonytalan helyzetben lévő tartományban.

A 600 katona előőrse - pár tucatnyi békefenntartó - csütörtökön érkezett egy német katonai szállító repülőgépen a pristinai repülőtérre. A csapatok zöme pénteken települ át, és attól kezdve erősíti a 17 500 fős NATO-kontingenst. Azért telepítik oda őket, hogy bebizonyosodjék: a NATO tartalék erői készek válaszolni bármiféle válságos helyzetre a Balkánon - közölte a szövetség.

A német zászlóalj május elejéig marad Koszovóban, majd egy másik tagállam katonái lépnek a helyükbe. A tartalék erő áthelyezése egybeesik a feszültség növekedésével, ahogy közeledik a Koszovó végleges státusáról szóló tárgyalások következő fordulója. A KFOR békefenntartókat korábban komoly bírálat érte, mert nem tudták elejét venni az albán csőcselék garázdálkodásának 2004 márciusában, amikor 19 embert gyilkoltak meg és 800 házat égettek föl.