A délszláv államközösség viszontagságos működéséről tanúskodó zavar támadt pénteken Belgrád és Podgorica között akörül, hogy ki parancsnokol a szerbia-montenegrói hadsereg Montenegróban állomásozó része felett.

A vitára a szerbia-montenegrói legfelsőbb védelmi tanács (VSO) csütörtöki ülése után kiadott ellentmondásos közlemény adott okot. A VSO ebben közölte, hogy elfogadta a hadsereg doktrínáját - melynek mibenlétéről egyelőre semmit se tudni -, de azt "a montenegrói népszavazási folyamat végéig nem alkalmazzák a Montenegróban állomásozó parancsnokságokra, egységekre és intézményekre, a feladatok megszervezését és végrehajtásuk ellenőrzését pedig a montenegrói köztársaság állami szervei végzik, összehangolva tevékenységüket a védelmi minisztériummal és VSO-val".

A kissé bonyolult megfogalmazás logikailag illeszkedik az eddig is ismert elképzelésbe, hogy a már zajló hadseregreformot nem hajtják végre a katonaság Montenegróban állomásozó részében, amíg nem tisztázódik a köztársaság jogállása. Filip Vujanovic montenegrói elnök azonban a Vijesti című podgoricai napilapnak pénteken adott rövid interjújában azt állította: "Az új doktrínát csak Szerbiában fogják alkalmazni, Montenegró területén - összhangban az alkotmányos jogkörrel - a hadsereg az én parancsnokságom alatt áll, illetve a kormány hatáskörébe tartozik a szervezeti és finanszírozási kérdések tekintetében".

A szerbia-montenegrói alkotmányos alapokmány szerint a hadsereggel a VSO parancsnokol, amely konszenzussal hoz döntéseket. Elvileg alkotmánymódosítás kell ahhoz, hogy megváltozzon a hadsereg parancsnoki mechanizmusa, alaptörvényt pedig csak az államközösség parlamentje módosíthat, ha a változásokat előzőleg elfogadta a két tagköztársaság képviselőháza.

A VSO csütörtöki ülésén jelen volt Boris Tadic szerb elnök, de nem volt ott Vojislav Kostunica szerbiai kormányfő. Tadic pénteken közleményben szögezte le, hogy a hadsereg vezetése továbbra is a VSO hatáskörébe tartozik, a védelmi tanács megállapításaiból pedig nem következik az, hogy Vujanovic parancsnoksága alá kerültek a montenegrói alakulatok. Hasonlóan nyilatkozott Zoran Stankovic védelmi miniszter is, aki szerint szó sem volt a VSO ülésén arról, amit Vujanovic állít.

A szerb kormány pénteken közölte, hogy a médiából értesült a katonai doktrína elfogadásáról, s magyarázatot kért Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfőtől a VSO vitatott döntésére. A kabinet szerint tisztázni kell, hogy a VSO határozatával megsértette-e az alkotmányos alapokmányt.