Népbetegség lett Afganisztánban az ópiumszívás

2006.03.20. 14:04

Mind többen kapnak rá az ópiumra Afganisztánban, a világ legnagyobb herointremelő országában. A kilátástalanságtól elkeseredetett férfiak 12 százaléka rendszeresen szív ópiumot. Sok, férje elvesztése miatt szomorú nő, és passzív ópiumszívó gyerek is drogfüggővé válik - írja a Times.

Szoaman olyan, mint bármelyik négyéves kislány - azt kivéve, hogy drogfüggő. "A férjem mindig szívott (ópiumot) a házban, miközben a gyerek mellette játszott, és ő is beszívta a füstöt - mondja az anyja, a 27 éves Nadzsja. "Egyszer aztán nem volt pénze új adagot venni, és a kislány rosszul lett, sírt - rájöttünk, hogy ő is függő lett" - idézi a brit Times a kabuli óvárosban élő afgán nőt. A férj Iránból tért vissza, de nem talált munkát és a kilátástalanság miatt fordult az ópiumhoz. Amikor feleségül vette Nadzsját, a nő nem tudott függőségéről. Később ő maga is függővé vált.

Afganisztán már régóta a Föld legnagyobb heroin-előállítója, becslések szerint a világ termelésének 90 százaléka innen származik. A brit lap szerint a drogbőség azonban visszaüt a helyi társadalomra, és egyre több afgán nyúl a szerhez. A kabuli óvárosban drogfüggő nőket és gyermekeket kezelő Nedzsat Központ beteglistáján például több mint 900 nő és 110 gyermek neve szerepel. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint az afgán nők több mint két, a 15 éven aluli népességnek pedig körülbelül egy százaléka rendszeres drogfogyasztó. A férfiak körében ez az arány 12 százalékos.

Egy, az óvárosban dolgozó szociális munkás arról számolt be a Timesnak, hogy az emberek bármire képesek, hogy legyen pénzük az ópiumra. "Olyanról is hallottam, hogy emberek a mecsetek elől lopnak cipőket, hogy így szerezzenek pénzt a kábítószerre" - mondta. Az említett asszony és férje például minden bútort, szőnyeget, sőt ruhájukat is eladták, hogy meg tudják venni a szert, teljesen nincstelenek lettek - írja a Times.

A kabuli drogambulancia felügyelője, Aman Rúfi szerint a drogfüggőség főként a tálib uralom végeztével terjedt el, különösen a nők körében. Rúfi szerint sokan az iráni és pakisztáni menekült-táborokban kaptak rá a szerre, ahova a polgárháború elől húzták meg magukat, mások a munkanélküliség miatt depressziósok, és sok a hadiözvegy is, akiknek férjei az évek óta húzódó harcokban vesztek oda, és ezért nyúlnak a droghoz.

A 45 éves Sadzsina például kilenc éve vesztette el férjét, és hét éve ópiumfüggő. "Nem tudtam aludni, nem bírtam a magányt. Szegény voltam, és a gyerekeim élelemért sírtak. Azért kezdtem ópiumot szívni, hogy elnyomjam a fájdalmat" - mondta a Timesnak. A nő 30 éves, ugyancsak függő lányával együtt él egy poros, gyéren bútorozott lakásban. Mindketten ugyanabban az évben vesztették el férjeiket, és mindketten ugyanakkor szoktak rá a drogra, bánatukban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK