A legszerényebb becslések szerint is közel 400 fiatal nő esett áldozatául a mexikói-amerikai határon fekvő Ciudad Juárezben 13 éve tartó rejtélyes gyilkosságsorozatnak, de hasonlóan magas az eltűntek száma is. Az áldozatok családja és az őket támogató jogvédők szerint a rendőrség semmit nem tesz az ügy felderítésére, a hatóságok alig nyilatkoznak, ha mégis, akkor azt állítják: megnyugtatóan rendezték a problémát. A gyilkosságok azonban máig tartanak, a halottakat megbélyegzik, de az [origo]-nak nyilatkozó túlélő szerint nem jobb az ő helyzetük sem, a városban pedig szaporodnak a kilátástalanság keresztjei.

A texasi-mexikói határ különleges környék: már nem Mexikó, de még nem az Egyesült Államok, dűnebirodalom, a senki földje. Ahogy a Csendes-óceán partján Tijuana és San Diego, itt Juárez és a texasi El Paso osztozik a határvidéken. Előbbi hivatalosan 1,2 milliós gyárváros, amelynek nehéz megbecsülni tényleges lakosságát mivel a sivatagi nyomornegyedek populációja évről évre változik. Ez az amerikaival keveredő mexikói kultúra, az úgynevezett tex-mex egyik központja.

Juárez az átutazók és szerencsevadászok városa, de remek lehetőség az amerikai befektetőknek is, akik otthon nem fellelhető olcsó munkaerőt keresnek. Évente sok ezer nő érkezik ide az országszerte (főleg a kisebb településeken) uralkodó munkanélküliség és szegénység elől, hogy egyszerű, tapasztalatot nem igénylő munkát találjon, akár napi 5 dolláros (alig több mint 1000 forintos) fizetés fejében a helyi gyárak valamelyikében. Akinek nincs szerencséje, annak egy megoldás marad az elviselhetőbb élet megvalósításához: az illegális határátlépés. Szép számmal bolyonganak a gyárak és az óriási nyomornegyedek körül elkeseredett, általában magányos, családjuktól távol élő fiatal nők is.

A drogbandák tevékenységéről és a helyi rendőrség korrupciós botrányairól ismert észak-mexikói város több mint egy évtizede véres és sötét rejtéllyel szerzett magának hírnevet. Mexikói és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 1993 óta több száz 11-35 év közötti nő vált brutális gyilkosság áldozatává és több száz tűnt el. A gyilkosságok titokzatosságát jól mutatja, hogy még a hivatalos adatok is bizonytalanok. Az Amnesty International szerint több mint 400 nőt öltek meg, további 600 tűnt el Juárezben és környékén, de akadnak források, amelyek 2000-re teszik az áldozatok és eltűntek számát és a legszerényebb becslések is 360-nál több meggyilkolt asszonyról írnak.

"A hatóságok egyetlen dolgot tettek a húgom esetében, eltűntették az összes bizonyítékot" - írta egy témával foglalkozó fórumban a juárezi Malu, egy 2001 februárjában megölt lány testvére. A gyilkosságsorozat áldozatainak hozzátartozói szerint ilyen sok halottat követelő gyilkosságsorozatot csak a rendőrség segítségével lehet elkövetni, amire jogvédő szervezetek - köztük az Amnesty International és a Human Rights Watch - segítségével igyekeznek felhívni a figyelmet.

"Aggódunk, mivel a Chihuahua állami hatóságok folytonosan visszautasítják azt a tényt, hogy a nyomozások során hibákat és szabálysértéseket követtek el, mindezt büntetlenül... Szemünk láttára folytatódik a gyilkosságsorozat, az Amnesty Internationalt pedig nyomasztja a mexikói kormány büntetőjogi kihágások megfékezésére tett erőfeszítéseinek kudarca" - fogalmazott a juárezi ügy kapcsán az Amnesty.