Több falut fenyeget a hirtelen olvadás Dél-Szerbiában

2006.03.20. 18:34

A hirtelen hóolvadás és heves esőzések következtében több dél-szerbiai hegyvidéki településen földcsuszamlások fenyegetnek, sok helyütt megmozdultak a hegyoldalak, egy falut teljes egészében új helyre kell költöztetni.

A belgrádi média beszámolói szerint a legsúlyosabb a helyzet a Trstenik melletti Bogdanja faluban, ahol az eddigi legnagyobb szerbiai földcsuszamlás megy végbe. Közel két kilométer hosszan mozog a domboldal. Eddig negyven házból kellett kitelepíteni a lakókat, kedden további száz otthont evakuálnak, mivel lassan életveszélyessé válnak. Gyakorlatilag az egész falunak el kell költöznie biztonságosabb helyre.

A hirtelen olvadás és a heves esőzés miatt több dél-szerbiai településnél - Krusevacnál, Kraljevónál, Cacaknál és Leskovacnal - földcsuszamlásokat észleltek. Krusevac mellett egy falusi temetőt visz a Rasina folyó medre felé a mozgó föld, ezért sebtében kihantolják a halottakat, és új helyre temetik őket. A kelet-szerbiai koceljevai járásban több mint ötven földcsuszamlást észleltek, eddig 39 épületben keletkeztek károk, megrongálódott a Sabacot Valjevóval összekötő főút.

Mladjan Dinkic belügyminiszter azt ígérte hétfőn, hogy a legveszélyeztetettebb településeken az állam fedezi a szanálási költségeket. A felázott talaj okozta problémák mellett azonban egyre nagyobb gondot okoznak Dél-Szerbiában az áradások, illetve a belvizek is. Árvédelmi intézkedéseket foganatosítottak a Kolubare folyó és a Nagy-Morava mellékágainál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK