Elzárásra ítélték a fehérorosz ellenzék képviselőjét

2006.03.21. 20:32

Tizenöt nap elzárásra ítélte kedden egy minszki bíróság Anatolij Lebegykót, a fehérorosz ellenzék egyik ismert képviselőjét, Alekszandr Milinkevics fehérorosz ellenzéki elnökjelölt stábjának tagját. Az ellenzéki politikusra, az Egyesült Polgári Párt vezetőjére nem engedélyezett tüntetésen való részvétel miatt szabták ki a büntetést.

Lebegykót és három társát akkor vették őrizetbe, amikor elhagyni készültek azt a minszki teret, ahol az ellenzékiek az éjszakát töltötték - közölte Milinkevics szóvivője. Rajtuk kívül több tüntetőt is letartóztatott a rendőrség. Milinkevics helyi idő szerint este fél hét órára (közép-európai idő szerint fél hatra) ismét az Október térre szólította híveit, hogy tiltakozzanak a vasárnapi elnökválasztás hivatalos eredménye ellen.

A felhívásnak eleget téve - és a hatalom részéről elhangzott fenyegetéseket figyelmen kívül hagyva - Milinkevics számos híve áramlott kedd este a köztársasági palota előtti térre, ahol 20 sátort állítottak föl. A sátrak köré a túlnyomórészt fiatalokból álló tüntetők élőláncot vontak. "A hatóságok le akarják rombolni a szabadság ezen kicsiny városát, de mi nem fogjuk hagyni" - jelentette ki Milinkevics.

A kedd esti nagygyűlés előtt megjelent a téren több külföldi nagykövet is, ott volt Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország minszki diplomáciai képviseletének vezetője, valamint a cseh és a szlovák ügyvivő.

A rendőrség a nap folyamán megszigorította az Október térre igyekvők ellenőrzését. Voltak olyan résztvevők, akik élelemmel rakott gépkocsikkal próbálták megközelíteni a teret, de a hatóságok megakadályozták őket ebben, akárcsak azokat, akik reggel hátizsákban próbáltak élelmet bejuttatni a térre.

Milinkevics és hívei nem fogadják el az elnökválasztás hivatalos végeredményét, amely szerint az eddigi elnök, Alekszandr Lukasenko aratott győzelmet a szavazatok több mint 82 százalékának megszerzésével, míg az ellenzéki jelöltnek csupán 6 százalék jutott. Milinkevics új választásokat követel, és egy békés tiltakozó mozgalom megindítását tervezi a 2004-es ukrajnai "narancsszínű forradalom" mintájára, amely a választási eredmények megsemmisítéséhez és Viktor Juscsenko győzelméhez vezetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK