Enyhítette egy boszniai háborús bűnös büntetését Hága

2006.03.22. 17:33

Életfogytiglaniról 40 évre enyhítette egy boszniai szerb háborús bűnös ítéletét a hágai Nemzetközi Törvényszék. Az enyhítés ugyanakkor súlyosbítással is felér, mivel életfogytiglan esetén, 20 év múlva felülvizsgálhatták volna a most 44 éves Milomir Stakic, volt prijedori polgármester büntetését, így azonban nem.

Negyven év börtönre enyhítette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék a boszniai szerb Milomir Stakic, volt prijedori polgármester eredetileg életfogytiglani börtönbüntetését szerdán.

Stakicot népirtással, emberiesség elleni bűntettekkel és háborús bűncselekmények elkövetésével vádolták. A három évvel ezelőtti meghozott első ítéletben a népirtás vádja alól felmentették, a másik két vádban azonban bűnösnek találták. Az ítélet ellen mind a vád, mind a védelem fellebbezett - utóbbi a büntetés csökkentését, előbbi a népirtás elismerését kérte. A főbb pontokon azonban a fellebbviteli kamara megerősítette az elsőfokú döntést.

Az északnyugat-boszniai település egykori elöljáróját azért vonták felelősségre, mert a boszniai háború alatt, 1992-ben részt vett a helyi muzulmánok és horvát lakosság elűzésében. A Prijedor környékén lévő börtöntáborokban - Omarska, Keraterm és Trnopoljeben - több ezer embert tartottak fogva az 1995-ig tartó háború idején. Közülük több mint 1500 boszniai muzulmán lelte halálát, és mindennapos volt a nemi erőszak, a kínzás és az embertelen bánásmód. Húszezer nem szerb kényszerült menekülésre a körzetből Stakic polgármesterségének idején.

A most 44 éves férfi azzal védekezett, hogy bár a bűnöket elkövették, azokra ő nem adott sem utasítást, sem jóváhagyást - úgy vélte, nem volt igazi hatalom a kezében, csak bábfigura volt a boszniai szerb háborús gépezetben. A bíróság ezzel szemben bizonyítottnak látta, hogy részt vett a Prijedor környéki táborokban folyó etnikai tisztogatásban. Azt azonban másodfokon sem látták bizonyítottnak, hogy népirtást követett volna el.

Paradox módon a büntetés enyhítésének egyik oka, hogy a törvényszék így látja biztosítottnak, hogy az elítélt valóban hosszú időt tölt fogságban - az életfogytiglan ugyanis húsz év után automatikusan felülvizsgálandó. A büntetésbe az eddig letöltött idő beleszámít.

Stakicot a szerb hatóságok 2001 márciusában tartóztatták le Belgrádban, és adták át a Nemzetközi Törvényszéknek. Prijedort a volt polgármester 1997-ben hagyta el, azt követően, hogy a boszniai nemzetközi erő, az SFOR több feltételezett háborús bűnöst vett őrizetbe a városban. Ő volt az első és eddig egyetlen, akire a hágai ENSZ-testület életfogytiglani büntetést szabott ki.

Prijedor körzete a boszniai háború legkomorabb színterei közé tartozott. Ugyanott elkövetett bűnökért már több mint fél tucat vádlottat ítélt a törvényszék súlyos - esetenként 25 évig tartó - börtönbüntetésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK